Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Senatosu, Trump’ın veto tehdidinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah satışını destekledi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) milyarlarca dolarlık silah satışını engelleyecek kararı reddetti. Karar Senato’da kabul edilseydi bile ABD’nin BAE’ye silah satışını durdurma ihtimali düşüktü zira ABD Başkanı Donald Trump, bu yönde bir kararı veto edeceğini duyurmuştu.

ABD’den BAE’ye yapılacak 23 milyar dolarlık silah satışını engellemek için ABD Senatosu’nda yapılan oylamada, F-35 savaş uçaklarının BAE’ye satışını engelleyecek karar 47’ye karşı 49 oyla reddedilirken MQ-9 Reaper adlı drone’ların satışını engelleyecek karar da 46’ya karşı 50 oyla reddedildi.

Senato’daki oylamada Demokratlar BAE’ye silah satışının durdurulmasına yönelik önlemleri desteklerken Cumhuriyetçiler itiraz etti. 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacak Demokrat Partili Joe Biden’ın silah satışına yönelik kararları gözden geçirmesi bekleniyor. 

Karar ABD Senatosu’nda kabul edilse bile ABD’nin BAE’ye silah satışını durdurma ihtimali oldukça düşüktü. ABD Başkanı Donald Trump, böyle bir karar çıksa bile kararı veto edeceğini duyurmuştu. Buna karşın gerçekleştirilen oylamada ABD Senatosu, silah satışını destekledi. 

ABD Kongresi üyelerinin gözünde bu oylama yine de Senato üyelerinin azımsanmayacak bir kısmının silah satışına karşı olduğunu göstermesi bakımından önemli. Oylama, Biden yönetimine ABD’nin Basra Körfezi’nde silah satışı ile Suudi ve BAE destekli güçlerin Yemen’deki varlığını destekleme ihtimalinin düşük olduğuna yönelik bir sinyal olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin mevcut başkanı Donald Trump, 9 Aralık Çarşamba günü erken saatlerde silah satışına yönelik kararın ABD Senatosu’ndan geçmesi halinde satışı engelleyebilecek önlemleri veto etmeye yönelik niyetini beyan etmişti. Beyaz Saray, silah satışlarının İsrail’le yapılan barış anlaşmasının ardından BAE’nin İran’ın bölgede ivme kazanan agresif davranışlarını ve tehditlerini bastırmasına olanak sağlayarak ABD dış politikasını ve güvenliğini koruyacağını öne sürüyor. Ayrıca silah satışını destekleyen Senato üyeleri, BAE’yi “ABD’nin Ortadoğu’da önemli bir müttefiki” olarak nitelendiriyor.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.