Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler, radikalleşme ve İslamcı terör sebebiyle takip edilen vatandaşların gözaltında tutulabilmesi için yasa değişikliği teklifi verdi

Fransa’da ana muhalefet partisi konumunda olan merkez sağ Cumhuriyetçi Parti (Les Republicains), henüz bir suç işlememiş olmakla birlikte radikalleşme ihtimali sebebiyle takibe alınan Fransız vatandaşlarının “idari gözaltı merkezlerinde” tutulabilmesine imkan veren bir yasa değişikliği teklifi verdi. 

Cumhuriyetçi Parti Başkan Yardımcısı Vekili Guillaume Peltier tarafından sunulan teklifte, ülkede son beş yılda “İslamcı terör” sebebiyle 250 kişinin hayatının kaybettiği ve mevcut mekanizmalarla terörle mücadelenin oldukça yavaş ilerlediği belirtildi. Teklif metninde, “Düşmanımız olarak ele alınan İslamcı terör kendi ideolojisi uğruna Fransa’ya karşı bir savaş açtı ve siyasetçiler buna karşı gerekli tepkiyi henüz vermedi” denildi.

Teklifte, Fransa’daki “İslamcı teröristlerin” önemli bir bölümünün Fransa vatandaşı olduğu ve bu sebeple sınır dışı etme mekanizmasının bu durumla mücadelede etkili olmadığı savunularak ek tedbirler önerildi. Ek tedbirler kapsamında, 2015’teki Charlie Hebdo saldırısı sonucunda terör yanlısı radikalleşmeyi engellemeye yönelik getirilen ve FSPRT adıyla bilinen “Terörist radikalleşmenin önlenmesine yönelik uyarılar dosyası” uyarınca istihbarat birimlerince takip altına alınan vatandaşların “idari gözaltına merkezlerinde” tutulmalarının önünün açılması gerektiği belirtildi.

Cumhuriyetçi Parti Başkan Yardımcısı Vekili Guillaume Peltier

Teklifte, İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre FSPRT mekanizması ile takip edilen 22 bin kişinin yüzde 80’inin Fransa vatandaşı olduğu bilgisi de yer alırken Peltier, bu şüphelilerin tamamının günlük olarak izlenmesinin mümkün olmayacağını, bu sebeple izlenen kişilerin gözaltına alınabilmesinin önünün açılmasının olası terör olaylarını engelleyebileceğini öne sürdü.

17 Kasım’da verilen yasa teklifinin Emmanuel Macron hükümeti tarafından nasıl karşılanacağı henüz bilinmiyor. Fakat teknik olarak Fransa Ulusal Meclisi’nde ana muhalefet partisi konumunda olan ve daha önce Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy gibi cumhurbaşkanlarını çıkaran Cumhuriyetçiler’in, Macron hükümetinin özellikle İslamcı terörle ilgili yasa tasarılarına verdiği destek sebebiyle pratikte herhangi bir muhalefet rolü oynamadığına yönelik eleştiriler yapılıyor. 2018’de yapılan bir araştırmada, Fransa vatandaşlarının yalnızca yüzde 6’sının Cumhuriyetçiler’i ana muhalefet partisi olarak gördüğünü ortaya koymuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.