Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da kuş gribi alarmı: Ülkenin sekiz eyaletinde virüs tespit edildi, vaka sayısı 17’ye yükseldi

Japonya’da 2018 yılından bu yana ilk kez bu yıl 5 Kasım’da tespit edilen kuş gribi vakaları ülke geneline yayılmış, Hyogo, Fukuoka, Miyazaki ve Nara eyaletlerindeki 16 farklı tavuk çiftliğinde virüse rastlanmıştı. Kuş gribinin geçen hafta Hiroşima’da da görülmesi üzerine ülkede kuş gribi vaka sayısı 17’ye yükseldi. Artan vakalar sonrası Japonya hükümeti bugün (10 Aralık) ülkedeki tüm tavuk çiftliklerinin dezenfekte edilmesi kararını verdi. Avrupa kıtasından geldiği tahmin edilen göçmen kuşların getirdiği H5’in alt tipi olan yüksek derecede patojenik kuş gribi virüsünün, toplam sekiz eyalette tespit edildiği açıklandı.

Japonya’da bu yıl ilk vakanın görüldüğü 5 Kasım’dan bu yana kuş gribi ülke geneline yayıldı. Hükümet yetkilileri virüsün tespit edildiği çiftliklerdeki kanatlı hayvanları itlaf kararı aldı. Tarım Bakanlığı’nın resmi web sitesinden yapılan açıklamada, virüsün, enfekte olan tavukların yumurtalarından veya etlerinden insanlara geçmesinin mümkün olmadığı belirtildi ancak yetkililer, virüsün olası bir salgın haline gelmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Tarım Bakanlığı yetkilileri Reuters’a verdikleri demeçte, ülkedeki tüm çiftliklerin dezenfekte edilmesi ve hijyen kontrollerinin yapılmasının yanı sıra, yabani kuşlar için ağ kurulacağını söyledi. Nisan 2010’da kuş gribi nedeniyle Japonya’da 1,83 milyon tavuk itlaf edilmişti.

Japonya hükümeti vatandaşlarına, artan kuş gribi enfeksiyonuna karşı daha dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Tarım Bakanlığı, web sitesinde yaptığı açıklamada, son vakalarda virüsün Wakayama eyaletindeki Kinokawa kentindeki bir yumurta çiftliğinde ve Kyushu Adası’ndaki Oita vilayetindeki üç tavuk çiftliğinde tespit edildiğini doğruladı. Bakanlığın açıklamasında Oita ve Wakayama’daki çiftliklerdeki 130 binden fazla enfekte olmuş tavuğun itlaf edileceği belirtildi.  

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre ise Japonya’da geçen yıl 138 milyon tavuk vardı. Japonya, Almanya başta olmak üzere yedi ülkeden kümes hayvanı ithalatının durdurulduğunu açıkladı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.