Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika açıklarında yeni bir balina türü keşfedildi

Meksikalı araştırmacılar, Meksika’nın batı kıyılarında daha önce görülmemiş yeni bir gagalı balina türü bulmuş olabileceklerini söyledi. Eğer Meksikalı araştırmacıların bulgusu doğrulanırsa, yeni keşfedilen balina türü, dev memeliler arasında önemli bir keşif olacak.

Araştırma ekibi 17 Kasım’da, ABD sınırının yaklaşık 500 kilometre güneyinde yer alan Meksika’nın Pasifik Oyanusu’ndaki San Benito Adaları yakınlarında, nadir görülen ve tipik olarak utangaç gagalı balina türlerinin izini sürerken üç olağandışı örnekle karşılaştıklarını duyurdu.

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Diego şehrinde bulunan Scripps Oşinografi Enstitüsü’nde deniz memelisi biyoloğu olan Jay Barlow, “Bu hayvanlar teknenin hemen yanında yüzeye fırladılar. Bu olağanüstü bir karşılaşmaydı. Gagalı bir balina görmek bile çok nadirdir ve dost canlısı gagalı balinalar grubu bulmak daha da nadirdir” dedi.

Okyanus koruma grubu Sea Shepherd Conservation Society liderliğindeki gezide Barlow ve meslektaşları, çektikleri balina fotoğraflarını inceledikten sonra yeni bir tür olduklarını fark ettiklerini ve balinaların dişlerinin farklı olduğunu söyledi. Barlow, bilim insanlarının, balinaların yeni bir tür olup olmadığını doğrulamak için aldıkları deri hücrelerini tutan su örneklerinin DNA testi sonuçlarını beklediklerini belirtti.

Denizlerin gizemli sakinleri

Adlarını sivri, yunus benzeri burunlarından alan gagalı balinalar çoğunlukla San Benito Adaları gibi yerlerde görülür. 5 metre uzunluğa sahip olan balinalar genellikle 900 metre derinlikte yüzme ve beslenme eğilimi gösterir. Dolayısıyla bu tür derinliklerde yaşayan hayvanların gözlenmesi oldukça zordur.

Kuzey Karolina’da bulunan Duke Üniversitesi’nden deniz biyoloğu Andrew Read bu keşifle ilgili, “Çok nadir bir balina aradıkları ve tamamen farklı bir şey buldukları gerçeği dikkate değer ve harika” diye konuştu.

Read, yeni bir tür belirlemenin genellikle nadir bir olay olduğunu ancak Barlow’un ekibi tarafından açıklanan bulguların benzersiz bir keşif olabileceğini ve kesin bir cevap vermek için DNA testi sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.

Alınan su örneklerinden çıkacak sonuç yeni bir keşfi doğrularsa bu balina türlerinin sayısını 24’e çıkacak. Barlow olası balina türü ile ilgili “Clydesdale atının ağırlığı kadar bir hayvan. Karasalda henüz keşfedilmemiş olan büyük bir şey hayal edin. Ancak denizde hâlâ pek çok gizem var” dedi. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.