Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Basın Enstitüsü, Dünya İnsan Hakları Günü’ne özel olarak Türkiye’ye “özgür basın” çağrısında bulundu

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde, Türkiye’de basın özgürlüğünü korumak ve gazetecilerin özgür haber yapmalarının sağlanması için Türkiye’ye ve uluslararası yetkililere küresel çağrıda bulundu. Çağrı kapsamında Türkiye’de ve Avrupa’da belirli gazetelerde yayımlanan ilanlarla basın özgürlüğünün bir temel hak olarak önemine dikkat çekilecek.

IPI’ın başlattığı bu kampanya Avrupa Birliği (AB) Konseyi’nin, AB-Türkiye ilişkilerini gündeme alacağı ve 10-11 Aralık’taki toplantılarıyla da aynı zamana denk geldi.

Enstitü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin temel insan haklarını korumadaki başarısızlığına dikkat çekildi. Ülkedeki eleştirel sesleri susturmak için sistematik olarak kullanılan terörle mücadele kanununun istismar edildiği vurgulanan açıklamada, “AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun 6 Ekim’de yayımlanan Türkiye İlerleme Raporu insan haklarının istismarı üzerine detaylı bir belge sunarken, ifade özgürlüğünde ise ‘ciddi bir’ gerilemeden bahsedilebilir” denildi.

IPI verilerine göre, Türkiye’de basın özgürlüğüne baskı yapıldığına dair kanıt olabilecek son sayılar şöyle:

79 – Hapisteki gazeteci sayısı

65 – 2016’da terör suçlamalarıyla ceza verilen gazeteci sayısı

120 – 2020’de görülen bireysel gazeteci davası

170 – 2016’dan bu yana zorla kapatılan medya kuruluşları

1252 – 2016’dan bu yana gazetecilere verilen toplam hapis cezası (yıl)

316 – 2020’nin ilk beş ayında gazetelere verilen toplan kamu ilan kesme cezaları (gün)

Ayrıca, “hükümetin son sürat devam eden baskıları ve sansür ortamında okuyucuya ulaşamayan haberler ve özellikle azınlık ve diğer savunmasız grupları etkileyen geniş insan hakları ihlallerini ele alan makalelerin sayısının bilinmediği” de yapılan açıklamada yer aldı. 

IPI, yaptığı açıklamanın devamında, “Son bir sene içinde hükümet, yayın ve basım alanında medyayı denetleyici kurumları kullanarak eleştirel medya üzerindeki baskıyı artırdı. Bu süreçte, hükümetin rahatsız olduğu konularda haber yapan veya kamu yararına yayın yaparak farkındalık yaratan gazeteciler, para cezaları ve cezai kovuşturmaların hedefi olmaya devam etti” diyerek, Türkiye’deki gazetecilerin baskı altında olduğuna dikkat çekti.  

IPI’ın Türkiye’den talepleri ise şöyle:

  • Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması
  • Terörle mücadele kanunu kapsamındaki ve diğer asılsız suçlamalarla gazeteci yargılamalarının sona ermesi
  • Yargı sisteminde reformlarla siyasi etkilerden bağımsızlığının sağlanması
  • Çevrimiçi içeriklere uygulanan sansürlerin sonlandırılması
  • Medyayı denetleyici kurumların bağımsız medya üzerindeki baskılarının sonlanması.

IPI, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde gerçekleştirecek toplantıya dair ise “AB Konseyi, Türkiye ile ilişkilerinde görülecek tüm gelişmelerin, ifade özgürlüğünde ve daha geniş bir kapsamla insan haklarında somut ilerlemenin kaydedilmesine bağlı tutulması için koşullandırmalıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.