Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB’den Türkiye’ye “sınırlı” ve “ölçülü” yaptırım kararı

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunda mart ayına kadar “ölçülü” davranmakta uzlaştı. Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın daha kapsamlı ekonomik yaptırım kararı taleplerinden geri adım atan AB liderleri, şimdilik, Doğu Akdeniz’deki tartışmalı sularda süren sondaj çalışmalarından sorumlu olduğu gerekçesiyle yaptırım uyguladığı Türk şirketleri ve vatandaşları listesine yenilerinin eklenmesine karar verdi. Halihazırda ilgili listede TPAO yöneticisi iki kişi bulunuyor.

Zirvenin Türkiye ile ilgili sonuç bildirgesinde, en geç Mart 2021’e kadar AB ile Türkiye ilişkilerinin durumuna ve bundan sonrasına ilişkin seçeneklere ilişkin rapor hazırlanması istendi. Yani AB liderleri Türkiye’yle siyasi, ticari ve ekonomik ilişkileri gelecek yıl mart ayında yapılacak toplantıda daha geniş kapsamlı olarak ele alacak; geniş kapsamlı yaptırımları uygulayıp uygulamamayı da o toplantıda değerlendirecek.

AB zirvesinin sonuç bildirgesinde, Türkiye’nin tek taraflı adımlara ve provokasyonlara devam ettiği, AB’ye karşı söylemini yükselttiği belirtilerek, Oruç Reis gemisinin Antalya Limanı’na dönmesinin not edildiği, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için gerginliğin düşürülmesinde AB tarafının ısrarcı olduğu vurgulandı.

Sonuç bildirgesinin Türkiye ile ilgili bölümünün son kısmında, AB’nin bu konudaki çabalarını ABD ile eşgüdüm içinde yürütmek istediği de yer aldı: “AB Türkiye ve Doğu Akdeniz’deki durumla ilgili konuları, ABD ile koordine etmenin yollarını arayacaktır.”

Bildirgede, Kıbrıs konusunda da AB liderlerinin adanın yeniden birleşmesi için Birleşmiş Milletler çatısı altındaki görüşmelerin hızlı bir şekilde yeniden başlamasına destek verdiği belirtilerek, Türkiye’den de aynısının beklendiğini vurgulandı.

Sonuç bildirgesinde, Türkiye’ye “göçmen akınını sorumlu bir şekilde yönetmesi ve insan kaçakçılığı şebekeleriyle mücadele etme çabalarını artırması” çağrısı da yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.