Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 820. haftasında, Şanlıurfa’da 1993 yılında gözaltına alınıp kaybedilen Hüseyin Taşkaya akıbetini sordu: “Hüseyin Taşkaya dosyasındaki inkâra ve cezasızlığa son verin”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 121. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 820. haftanın açıklamasının moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak üstlendi. Açıklamayı, Hüseyin Taşkaya’nın torunu Helin Taşkaya okudu. Açıklamada, 27 sene önce Şanlıurfa Siverek’te gözaltına alınıp kaybedilen Hüseyin Taşkaya için adalet istendi.

Gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın kardeşi Sultan Taşkaya, “Biz 27 senedir Hüseyin’i arıyoruz. Çalınmadık bir kapı bırakmadık. Hiçbir ize ulaşamadık. Hüseyin nerede? Hüseyin’i devlet götürdü. Herkes gördü. Biz biliyoruz, Hüseyin sağ değil, biz mezarını istiyoruz” dedi. 

Hüseyin Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya da kamuoyuna şu cümlelerle seslendi: “Babamı yedi yaşında kaybettim ve onu kaybetmemle birlikte arayışım başladı. Bugün 34 yaşındayım ve 25 yıldır Cumartesi Anneleri ile birlikte kayıplarımızı arama mücadelesi veriyorum. Bütün kayıplarımızın akıbeti belli olana kadar ve failleri yargılanana kadar, Türkiye’de faili meçhul kavramı kalmayana kadar bu mücadele nesilden nesile devam edecek.” 

Açıklamayı okuyan Hüseyin Taşkaya’nın torunu Helin Taşkaya, “820 haftadır ısrarla söylüyoruz: Kaç yıl geçerse geçsin devlet, gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetleriyle ilgili, yakınlarına bilgi vermek, bedenlerinin nerede olduğunu tespit etmek ve adaleti sağlamakla yükümlüdür” dedi. Devletin yükümlülüğünü yerine getirmediğini ve gözaltında kaybedilenleri ve onların ailelerini “hukukun dışına” çıkardığını söyleyen Taşkaya yetkililere şu çağrıyı yaptı: “Gözaltında kaybedilişinin 27. yılında bir kez daha iktidarı ve adli makamları göreve çağırıyoruz: Hüseyin Taşkaya dosyasındaki inkâra ve cezasızlığa son verin. Etkin soruşturma ve kovuşturma yaparak Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini açıklayın. Onun gözaltında kaybedilmesine neden olanları adil bir biçimde  cezalandırın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.