Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: ABD’nin olası yaptırımlarının asıl hedefi Savunma Sanayii Başkanlığı ve kurumun başkanı İsmail Demir


Reuters’ın haberine göre, ABD’nin olası S-400 yaptırımlarının hedefinde Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve SSB Başkanı İsmail Demir var. Reuters, iddiasını adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdı. 

Savunma projelerinin gelişimi ve sanayi katılımı alanında Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olan Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), savunma sanayi altyapısına dair politikalar belirlemek ve uygulamak için 1985 yılında Savunma Bakanlığı’nın bünyesinde kuruldu. Kurum, Aralık 2017’de Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. 

SSB’nin, aynı zamanda, Türkiye’deki bazı savunma şirketinin sermayesinde de payı bulunuyor. Bu şirketler arasında jet motoru geliştirme projesi yürüten TRMOTOR, F-35 savaş uçaklarının, saldırı helikopterlerinin ve insansız hava araçlarının yanı sıra Boeing ve Airbus gibi uçak bileşenleri için gövde parçaları üretmekten sorumlu TUSAŞ, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın meydan idaresinden sorumlu HEAŞ, hava, deniz ve komuta kontrol sistemi entegratörü STM Savunma Teknolojileri ve endüstriyel test ve belgelendirme laboratuvarı TRtest yer alıyor.

2018 sonu itibarıyla jet motorların geliştirilmesinden mühimmat üretimine dek 600’e yakın projeden sorumlu olan SSB’nin, alım sözleşmelerini sonuçlandırmak, sektörü yeniden organize edip entegre etmek, yeni girişimleri destekleyip yönlendirmek, yabancı sermaye ve teknoloji katkısı imkanlarını araştırmak ve teknolojiye katkıda bulunmak gibi görevleri de var. SSB’nin diğer görevleri arasında temin edilmesi zor olan kritik ürün ve teknolojilere olan dış bağımlılığı azaltmak, ulusal sanayi kapasitesini ve savunma alanındaki ihracatı azaltmak da bulunuyor. SSB aynı zamanda satın alma programlarını ve finansman modelleri düzenlerken, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan da krediler temin ediyor. 

Kurumun başkanlığını yürüten İsmail Demir ise, 2005 ve 2014 yılları arasında Türk Hava Yolları’nın (THY) bakımından sorumlu olan THY Teknik A.Ş.’nin genel müdürlüğünü yaptı ve 2014’te SSB Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı.

Yaptırımlar yolda

ABD yönetimi Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle, CAATSA (Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamında bir dizi yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. 2021 savunma bütçe yasa tasarısı ABD Senatosu’ndan da geçti. Yasada bulunan yaptırım seçenekleri şunlar:

1) Kişi ve kurumlara ABD Eximbank kredi desteği verilmemesi,

2) ABD’nin mal ve hizmet ihracatını durdurması,

3) ABD mali kurumlarından büyük miktarda kredi tedarik edilememesi. 12 aylık bir süre içinde toplamı 10 milyon doları bulan kredilerin tedarik edilmesinin yasaklanması,

4) Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası mali kurumlardan kredilerin bloke edilmesi,

5) ABD hükümeti fonlarına sahip olan ya da ABD’nin doğrudan iş yaptığı mali kurumlara yaptırım uygulanması,

6) Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlarla ABD mal ve hizmetlerine ilişkin sözleşme yapılmaması,

7) Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,

8) ABD’nin yetki alanına giren banka ödemeleri ve para transferlerinin yaptırım kapsamına alınması,

9) Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul edinmesiyle ilgili işlemlerin yasaklanması,

10) ABD’deki kişi ve kurumların yaptırım uygulanan kişi ve kurumlarla sermaye veya borç alışverişi ya da yatırım yapmasının yasaklanması,

11) Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla bağlantılı kurumsal yetkililere vize yasağı getirilmesi,

12) Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların üst düzey görevlilerine yaptırım uygulanması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.