Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “31 Aralık saat 21.00’den 4 Ocak saat 05.00’e kadar kesintisiz sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından koronavirüs salgınına karşı alınan yeni önlemleri ve esnafa yönelik destekleri açıkladı. Yaklaşık dört saat süren toplantıdan sonra konuşan Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

31 Aralık Perşembe saat 21.00 ile 4 Ocak Pazartesi saat 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması olacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Aralık saat 21.00’den itibaren kesintisiz şekilde sokağa çıkma sınırlamasının uygulanacağını duyurdu: “İçinden geçtiğimiz süreçte tedbirleri sıkı bir şekilde devam ettireceğiz. Elde edilen kazanımları güçlendirmek için sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21.00’den 4 Ocak Pazartesi saat 05.00’e kadar kesintisiz uygulanacaktır.”

“Esnafa aylık bin TL destek sağlayacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan esnafa kira desteğinde bulunulacağını da açıkladı. Erdoğan, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile salgından kısıtlamalar sebebiyle doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız. Hibe şeklinde vereceğimiz bu ödemelerden oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, pansiyon ve yurt ile kadın ve erkek kuaförü ve düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. Böylece toplam 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz.”

Esnafa kira desteği

Erdoğan, üç ay boyunca esnafa kira desteği verileceğini de belirtti: “Kira yardımlarını da basit usule tabi olma şartlarına göre belirledik. Büyük şehirlerde aylık 750 lira, küçük şehirlerde 500 lira kira desteği yapacağız. Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki üç ay boyunca esnafımıza 5 milyon lira civarında destek sağlamayı planlıyoruz.”

İşyeri kiralama hizmetlerindeki KDV indirimlerinin süresi uzatılacak

Kira bedelleriyle ilgili olarak işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV indirimlerinin de bir süre daha devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, “Yıl sonuna kadar yüzde 20’den yüzde 10’a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranlarının uygulanma süresini 1 Haziran’a kadar uzatıyoruz. Benzer şekilde yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiğimiz işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Haziran’a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz. Yıl ortasında başlattığımız birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinde de 1 Haziran’a kadar uzatıma gittik. Esnafımıza kira desteğiyle gelir kaybı desteği için hazırlıklara başladık” dedi.

“Bahar ayında kendi aşımıza kavuşarak daha yoğun aşılama yapacağız”

Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Erdoğan, “Yurtdışından tedarik ettiğimiz aşıyı en kısa zamanda milletimizin hizmetine sunacağız. Yerli aşı çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. İnşallah bahar ayında kendi aşımıza kavuşarak daha yoğun şekilde aşılama yapacağız” diye konuştu.

“Bütçe görüşmelerinden sonra reform paketlerini Meclis’e taşıyacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi ve hukuk alanında atılması beklenen reform adımlarının da bütçe görüşmelerinin hemen ardından Meclis’e getirileceğini açıkladı: “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin üçüncü bütçesi küresel salgın döneminde hazırlandı. 2008 yılında gelişmiş ülkelerin çoğu büyük ekonomik buhranlar yaşarken biz o yılki kayıplarımızı büyük büyüme rekorlarıyla telafi ettik. Bizim şu an asıl amacımız salgının yarattığı yeniden yapılanma döneminde ülkemizi hak ettiği yere çıkarmaktır. Bütçe görüşmelerinden hemen sonra ekonomik, idari ve hukuk reform paketlerini Meclis gündemine taşımaya başlayacağız.”

“Türkiye salgınla mücadelede ileri bir seviyede”

Türkiye’nin salgınla mücadelede ileri bir seviyede olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin salgın sonrasındaki yeni küresel sisteme de güçlü şekilde gireceğini belirtti: “Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çoğunun bizden kötü durumda olması, Türkiye’nin salgınla mücadelede başarılı olduğunun göstergesidir. İşsizlik, ticaret, yoksulluk, borçluluk gibi göstergeler küresel ölçekte en olumsuz seyrini yaşıyor. Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste ve yeni gelişen senaryolara karşı hazırlıklı durumdadır. Türkiye salgın sonrası döneme güçlü, dayanıklı ve rekabetçi bir küresel oyuncu olarak girmekte kararlıdır. Ekonomimizin güçlü ve kırılgan yönlerini gayet iyi biliyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.