Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünürü Osman Ketenci’nin villalarının bulunduğu alana özel plan hazırlandı, altı yıl sonra yeniden kabul edildi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü Osman Ketenci’ye ait villaların bulunduğu Çatalca’daki arsa için altı yıl sonra yeniden plan hazırlandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), konut alanına çevrilecek bölge için altı yıl önce dava açmış ve mahkeme planı reddetmişti. Plan altı yıl sonra yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne getirilerek kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi kararı doğrultusunda hazırlanan 1/5000 ölçekli Kabakça Köyü Nazım İmar Planı teklifi, İBB Başkanlığınca 25 Şubat 2010 tarihinde onanmıştı. Bu bölge için alınan karar daha sonra köydeki yapılaşma, mevcut kamu binaları ve toplam köy nüfusu dikkate alınarak revize edildi. Bununla birlikte kişi başına inşaat miktarı 45 metrekare olarak belirlendi ve 13 Mart 2013’te İBB Başkanlığınca yeniden onaylandı. Bu plana göre tarım alanında bulunan bölgenin konut alanına dönüştürülmesi amaçlanıyordu.

Plan, altı yıl önce iptal edilmişti

TMMOB Şehir Plancıları Odası, kararın ardından imar planının iptali için dava açtı. Dava sonucunda mahkeme, yoğunluk artışı, donatıda ortaya çıkan olumsuz bulgular nedeniyle kamu yararı, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olmadığına hükmetti ve planı iptal etti.

Kararın ardından İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (İSKİ) yazı istendi ve İSKİ, Büyükçekmece Baraj Gölü ve altyapıyla ilgili hususlara uyulması şartıyla planda sakınca bulunmadığı yönünde görüş bildirdi. Komisyonda yeniden onaylanan plan, kasım ayındaki meclis toplantısına getirildi ve 18 Kasım’da kabul edildi. 

Onaylanan plan içinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü Osman Ketenci’ye ait en az 10 villa bulunuyor. Bu bölgenin de yer aldığı yedi parselden beşi 2014’te tarım alanından konut alanına çevrilmişti. Kararın geçmesinin ardından CHP’li meclis üyeleri itiraz etmiş ve “Aynı özellikleri taşıyan yapılara tarım dışı kullanım hakkı verilmemiş olması, kişiye özel düzenleme getirildiğinin kanıtı” demişti. 

Çatalca ilçesine bağlı Kabakça Köyü’nün neredeyse tamamı İSKİ koruma havzasında bulunuyor. Bu bölgede Osman Ketenci’nin 54 bin 489 metrekare arsası var. Çiftlik olarak kullanılan arazide yüzme havuzu, tenis kortu ve at gezinti alanı da yer alıyor.

Erdoğan ile Ketenci ilişkisi

Osman Ketenci ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tanışıklıkları ise eskiye dayanıyor. Eskiden Kasımpaşa’da bir taksi durağı işleten Ketenci’nin kızı Sema Ketenci ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan, 2001’de evlenmişti. Osman Ketenci’nin eşi Aysel Ketenci de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halasının kızı. Ketenci’nin oğlu Ahmet Ketenci geçmişte İBB bünyesindeki BELTUR şirketinin genel müdürlüğünü yapmıştı.

Osman Ketenci’nin sahibi olduğu villaların değerinin 50 milyon liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Son olarak gazeteci Mustafa Hoş haziran ayında, İstanbul’da en fazla taksi plakasına sahip kişilerden birinin Osman Ketenci olduğunu iddia etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.