Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM’den KHK ihraçlarıyla ilgili ilk karar: “Adil yargılanma, özel hayatın ve ailenin korunması hakları ihlal edildi”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması uyarınca yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile görevlerinden ihraç edilenleri ilgilendiren ilk davada kararını açıkladı.

AHİM, Ankara Kalkınma Ajansı’nda uzman olarak çalışan Hamit Pişkin‘in 2018 yılında yaptığı başvuruyu bugün (15 Aralık Salı) karara bağladı ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini ve aile ile özel yaşamının korunmasını öngören 8. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

AİHM kararına göre Türkiye, başvuru sahibine 4 bin euro maddi tazminat ödeyecek. Karar, OHAL sonrası AİHM’ye Türkiye’den yapılan diğer davalara emsal teşkil etmesi açısından büyük önem taşıyor. 

Ne olmuştu?

Hamit Pişkin’in bir kamu kuruluşu olan Ankara Kalkınma Ajansı’ndaki işine terör örgütüyle iltisaklı olduğu şüphesiyle 667 sayılı KHK uyarınca son verildi. Pişkin, 14 Ağustos 2016’da iş mahkemesine başvurdu. İş mahkemesi ve Yargıtay’ın başvurusunu reddetmesi üzerine Pişkin, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. AYM, 10 Mayıs 2018 tarihinde verdiği kararda Pişkin’in başvurusunu kabul edilemez buldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da 5 Eylül 2018 tarihinde Pişkin hakkında delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verdi.

Derleyen: Ufuk Çeri

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.