Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaştan alacağı ekstra ödeme kararı iptal edildi – EMO: “Karar olumlu fakat yeterli değil”

Elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin temsil, ağırlama, reklam, sponsorluk, bağış gibi harcamalarının beş yıl boyunca elektrik kullanıcılarından tahsil edilmesine olanak sağlayan düzenleme, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından iptal edildi. Yaşananlara dair açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), “Karar olumlu fakat yeterli değil” dedi.

EPDK tarafından 14 Aralık’ta yapılan açıklamada, “Tebliğde yer alan temsil ağırlama, reklam, sponsorluk, bağış gibi yanlış algıya sebep olacak hükmün kaldırılacaktır” denilirken kaldırılma nedeni olarak, “sektöre yönelik güveni korumak ve konunun daha fazla istismar edilmesini engellemek” gösterildi.

EMO: “Karar olumlu fakat yeterli değil”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yapılan açıklamada, odanın, dağıtım şirketlerinin çeşitli harcamalarını faturalara yansıtarak yeni gelir kapıları elde etmelerini sağlayan Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğe karşı 2016 yılından bu yana hem kamuoyunun bilgilendirilmesi için hem de hukuki platformlarda etkin mücadele verdiği belirtilerek, “Üstelik sözkonusu tebliğde kamu yararı ve tüketici aleyhine olduğu için dava konusu yapılan hükümler sadece ‘sosyal harcama, reklam, bağış’ gibi giderlerin tarifeye yansıtılmasından ibaret de değildir” denildi.

“Değişiklikler de bir an önce Resmi Gazete’de yayımlanmalıdır”

EMO’dan yapılan açıklamada, Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” ile “Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında yer alan ve hizmetin yürütülmesiyle ilgisi olmadığı belirtilen düzenlemelere dair, EPDK’ya “Hukuksuz bir şekilde özelleştirme şartlarını da bozan düzenlemeleri kapsayan bu tür şirket giderleri sözkonusu tebliğlerden çıkarılmalıdır” çağrısında bulunuldu.

“Hükümet zor durumdaki vatandaş için ciddi adımlar atmalı”

Salgın nedeniyle ekonomik zorluk çeken vatandaşlara dair hükümetin daha ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtilen açıklamada, “Öncelikle elektrik, su, doğalgaz ve internet bedelleri, salgın riski boyunca ertelenmelidir. İleri yaşlardaki yurttaşların yaşadığı konutlar başta olmak üzere, fatura ödenmediği gerekçesiyle elektrik kesintisi yapılmaması sağlanmalıdır. Elektrik tarifelerindeki kalemlere yönelik gizlilik kaldırılmalı. Tüketici, her bir hizmet bedeli için faturasında ödediği kalemleri açık biçimde görebilmelidir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.