Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa: İklim kriziyle mücadele maddesinin anayasaya eklenmesi için referandum düzenlenecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, anayasaya iklim değişikliği ile mücadele ve çevrenin korunması ile ilgili yeni maddelerin eklenmesi için ülkede referandum düzenleneceğini açıkladı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi günü (14 Aralık) yaptığı açıklamada, anayasaya iklim değişikliği ile mücadele ve çevre koruma maddelerinin eklenmesi için referandum düzenleneceğini duyurdu. Haberi daha önceden belirlenen ve Fransa’nın karbon emisyonu tüketimini azaltabileceği politikalar önermekle görevlendirilen 150 Fransız vatandaşıyla düzenlediği toplantıda duyuran Macron, referandumda iklim değişikliği ile mücadelenin anayasanın ilk maddesine eklenmesinin oylanacağını belirtti. 

Macron toplantıda yaptığı açıklamada, “Anayasal olarak (referandum önerisi) önce Ulusal Meclis’e, ardından Senato’ya gitmeli ve aynı terimlerle oylanmalıdır” dedi. 5G teknolojisine karşı olmadığını söyleyen Macron, bu konuda hareket etmek konusunda geç kaldıklarını da söyledi.

Sera gazı emisyonu konusunda Fransa’nın Avrupa düzeyinde belirlenen hedefe ulaşamadığını belirten Macron, bu kapsamda ülke genelinde iki buçuk saatten az süren tren seferlerinin kaldırılacağını söyledi. 

Düzenlenecek referandum, ülkede 2005 yılından bu yana düzenlenen ilk referandum olacak.

Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesinden sonra anlaşmada da yer aldığı gibi, karbon emisyonlarını azaltmak için uluslararası çalışmaları sürdürmeye devam edeceğini açıklamıştı.  

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.