Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Google’a ABD’nin 30 eyaletinde antitröst cezası geliyor

Google, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 30 eyaletinde antitröst davası ile karşı karşıya. Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre, ABD Adalet Bakanlığı ve Teksas eyaletinden bir grup avukatın açtığı davalar ile karşı karşıya kalan Alphabet Inc.’ye ait Google’a, 17 Aralık Perşembe günü başka bir grup başsavcının, “rekabete aykırı davranışlarda bulunduğu” gerekçesiyle dava açması bekleniyor.

Kaynaklardan biri, en az 36 eyalet ve bölge savcısından oluşan bu grubun, Adalet Bakanlığı’nın ekim ayındaki şikayetinde olduğu gibi, Google’ın çevrimiçi aramadaki hâkimiyetini sürdürmek için antitröst yasasını ihlal etmekle suçlayacağını söyledi.

Kaynaklar, yeni davada, Google’ın tarafsız bir arama sonucu sunmak yerine kendi ürünlerini tercih ettiğini ve rakiplerini YouTube gibi Google yan kuruluşlarına karşı dezavantajlı duruma düşürdüğünü de iddia edeceğini belirtti.

Kaynaklar, şikayette, Google’ın gelişmekte olan ürün alanlarında, ev tipi akıllı hoparlörler, arabalar ve TV’ler için geliştirdikleri yazılımlar gibi pazar gücünü büyütmek için rekabete aykırı davranışları nasıl kullandığına değinilmesini de bekliyor.

Çarşamba günü (16 Aralık) açılan ve diğer dokuz eyaletin de katıldığı Teksas davası, Google’ın çevrimiçi reklam teknolojisine odaklanıyor.

Dava başarılı olması halinde, Google’ın para cezaları ödemesine, işyerlerini bırakmasına ve iş ortakları ile uzun süredir devam eden anlaşmaları yeniden yapılandırmasına neden olabilir.

Derleyen: Senem Görür

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.