Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Çinli çip üreticilerini kara listeye alacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin’in en büyük çip üreticilerinden biri olan Semiconductor Manufacturing International Corp’u (SMIC) ve diğer birçok Çinli şirketi “kara listeye” almayı planlıyor.

Reuters’ta yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in en büyük ikinci çip üreticisi SMIC ve 80 ayrı şirketle birlikte yan kuruluşlarını, ABD Ticaret Bakanlığı’nın kara listesine eklemeyi planlıyor. Bu girişim, 20 Ocak’ta görevini Joe Biden’a bırakacak Trump’ın, görevi boyunca Çin’e karşı sergilediği tutumu sağlamlaştırma çabasının son hamlesi olarak değerlendiriliyor. 

SMIC, Vaşington’un uzun süredir hedefinde. ABD Ticaret Bakanlığı eylül ayında, şirkete verilen ekipmanların askeri amaçlar ile kullanabilmesinin “kabul edilemez bir risk” olduğu sonucuna varmış, şirkete ekipman tedarik edecek şirketlerin ihracat lisansı almasını zorunlu kılmıştı. 

SMIC yönetimi, ABD Ticaret Bakanlığı ve Vaşington’da bulunan Çin Büyükelçiliği’nin yorum taleplerine cevap vermezken Reuters’a konuşan kaynaklar, listeye SMIC’e bağlı çok sayıda alt kuruluşun da ekleneceğini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı geçen ay bazı Çinli askeri şirketleri kara listesine ekledi ve ABD’li yatırımcıların önümüzdeki yılın sonlarından itibaren bu şirketlerden hisse almasını yasakladı.

SMIC, pazar lideri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun (TMSC) ardından ülkenin ikinci büyük çip üreticisi konumunda yer alıyor.   

Bu gelişmenin Pekin yönetiminin koronavirüs salgınını ele alış biçimi, Hong Kong’daki ulusal güvenlik yasasına yönelik dayatmaları ve Güney Çin Denizi’nde yükselen gerilim sebebiyle gergin olan Vaşington-Pekin ilişkilerini daha da kötüleştirmesi bekleniyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.