Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da ötanazi ve doktor yardımlı intihar yasallaşıyor

İspanya Parlamentosu, 17 Aralık Perşembe günü ötanaziyi ve doktor gözetiminde yardımlı intiharı suç olmaktan çıkaran yasa tasarısını onayladı. 198 milletvekili ötanaziyi suç olmaktan çıkaran yasa tasarısının lehinde oy kullanırken 138 milletvekili aleyhte oy verdi.

Kabul edilen yasa tasarısı, geçen şubat ayında iktidardaki İspanyol Sosyalist İşçi Partisi tarafından parlamentoya sunulmuştu. Ötanazi yaptırmak için İspanyol vatandaşı ve 18 yaşından büyük olmak şartlarıyla getirilen yeni yasa kapsamında, tedavisi mümkün olmayan ve fiziksel veya zihinsel büyük acıya sebep olan çaresiz hastalıklara yakalananlar ötanazi yaptırabilecek. Yasanın 2021 yılının ilkbahar aylarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

New York Times’ın haberine göre, ötanazi ve doktor yardımlı intiharın yasallaşmasına yönelik İspanya Parlamentosu’nda perşembe günü (17 Aralık) yapılan oturumda konuşan ve bir dönem Sağlık Bakanlığı yapmış olan İspanyol Sosyalist İşçi Partisi Milletvekili María Luisa Carcedo, tasarıya ilişkin “İspanya, vatandaşlara daha fazla özgürlük sunacak medeni haklar konusunda adım atmalı. Yasa, devletin dayatmasından ziyade bu süreçte karar veren hastanın kendi isteğine bağlı olarak düzenlenmeli” dedi.

Buna karşılık muhafazakâr milletvekilleri, ilgili düzenlemenin yeterince tartışılmadığı ve toplumu derinden etkileyecek bir konuyu bu kadar hızlı bir şekilde düzenlemenin doğru olmadığını belirtti. Aşırı sağcı Vox Partisi Milletvekili Lourdes Méndez görüşmelerde, ”Bu yasa tasarısı İspanya’da en zayıflar için ölümü kabullenmek anlamına geliyor” diye konuştu. 

Katolik bir ülke olan İspanya’da kilise de ötanaziyi suç olmaktan çıkaran ve doktor gözetiminde yardımlı intiharı serbest bırakan yasal düzenlemeye şiddetle karşı çıktı.

Ötanazi ve doktor gözetiminde yardımlı intihar halihazırda Belçika, Kolombiya, Lüksemburg, Hollanda ve İsviçre gibi birçok ülkede yasal. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kaliforniya, Colorado ve Oregon gibi bazı eyaletlerde ötanazi uygulamaları yapılabiliyor. Son olarak Yeni Zelanda’da yapılan referandumda halk ötanazi yaptırma hakkını yüzde 65,2‘lik destekle kabul etmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.