Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sayıştay raporu: Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmayan daire başkanlığı kurularak başkana maaş bağlandı, sınavsız müfettiş atandı

Sayıştay’ın belediyelerle ilgili hazırladığı 2019 raporlarında, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde müfettiş olmayan, sınava girmemiş kişilerin müfettiş kadrolarına atandığı, sınava girmeden zabıta komiserliğine, itfaiyeye atamalar yapıldığı, fiilen olmayan bir başkanlık oluşturulup daire başkanı atandığı, halk otobüsleri ve servislerin ihalesiz olarak tahsis edildiği ortaya çıktı.

Sayıştay’ın belediyelerle ilgili hazırladığı 2019 raporlarında Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile ilgili önemli bulgular göze çarpıyor. Belediyede bazı işçilerin 2004 yılından bu yana izinlerini kullanmadığı saptanırken, müfettiş olmayan veya mesleğe sınavla girmemiş ve idari görevlerde bulunan kişilerin müfettiş kadrolarına atandığı ortaya çıktı.

Bunun yanı sıra sınava girmeden zabıta komiserliğine, itfaiye amirliğine, itfaiye çavuşluğuna ve itfaiye onbaşılığına atamalar yapıldı. 

Çalışmayan daire başkanlığı kuruldu, başkana maaş bağlandı

Her belediyede olduğu gibi Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde de hizmet alanlarına göre daire başkanlıkları var. Ancak Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı onlardan biri değil. Sayıştay raporunda bu birimin hizmet gereklerine uygun olmadan belirlendiği, fiilen icra edilmeyen bu hizmete dair kadro unvanı oluşturularak daire başkanı atandığı ve bu kişiye her ay maaş ödendiği saptandı. Daire başkanlığının bir görev tanımı yok. Üstelik bir harcama birimi de oluşturulmamış. Raporda bu durum açıkça şöyle ifade ediliyor: “Yönetmeliğe aykırı olarak yapılan atamanın daha fazla ücret verme dışında bir amacının olmadığı anlaşılmıştır. Nitekim daire başkanı kadrosunda olan kişi maaşını Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan almaktadır.”

Otobüsler, servis araçları ihalesiz verildi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde tespit edilen usulsüzlükler bunlarla da sınırlı değil. Belediye sınırları içinde bulunan halk otobüsleri, personel servis araçları ihalesiz olarak belli kişilere verildi. Öyle ki ihalesiz tahsis edilen servis aracı sayısı 2 bin 139 iken ihaleli verilen servis aracı sayısı sadece 46. 

Rapora göre, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlar meclis kararı olmaksızın ilçe belediyelerine ve kamu kurumlarına tahsis edildi. Bazı harcamalar da yine ihale yapılmaksızın doğrudan temin yoluyla yapıldı. 

Yevmiye hesapları silindi

Büyükşehirin muhasebe hesaplarında da karışıklık tespit edildi. Yapılan incelemelerde bazı yevmiye kayıtlarının silindiği, silinen yevmiye numaralarıyla yeni kayıtlar yapıldığı ortaya çıktı. Silinen yevmiye kaydı sayısı 270 ve Kamu Hesapları Bilgi Sistemi’nden (KBS) bu durum anlaşılabiliyor. Verilen yevmiyeler ve yevmiye sayısı ise belli değil. 

Şehirlerarası otobüs işletmesi hakkı, 10 yıllığına verilen kiralama süresi bitmesine rağmen ihalesiz olarak yine aynı firmaya verilirken belediye tarafından ihaleyle verilen taşınmazlar idareden izin alınmaksızın başkalarına devredildi. Belediye bununla ilgili herhangi bir cezai işlem başlatmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.