Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sayıştay raporu: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hazineden en az 385 milyon TL alacağı ödenmedi, önceki dönemde usulsüz atamalar yapıldı

Sayıştay’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hazırladığı raporda, belediyenin bazı bakanlıklardan yüklü miktarda alacağı olduğu bilgisi paylaşıldı. Bunların yanı sıra önceki dönemde ihaleler ve atamalarda çeşitli usulsüzlükler saptandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmesini 24 Temmuz 2007 tarihinde imzaladığı ve 2019 yılına kadar aktif olan Güneypark Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde görev alacak 30 mühendisin en az beş yıl tecrübesinin bulunması zorunlu tutulmuştu. Şartnamede ayrıca belediyenin onayı olmadıkça değişikliğe gidilmeyeceği, personel değişikliği olursa aynı ya da daha üstün niteliklere sahip personelin alınacağı yer alıyordu. Ancak önceki yönetim tarafından personel değişikliğine gidildi. Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçmeyen mühendisler, “kilit personel” olarak proje içerisinde istihdam edilirken bu kişilerin aynı anda başka yerlerde de görev yaptıkları tespit edildi. Bunun yanı sıra, bu kişilerin şantiye alanında görev alıp almadığı da bilinmiyor. 

Önceki dönemde usulsüz atama

2009 yılında işe alınan bir itfaiye erinin kısa süreliğine bir ilçe belediyesinin zabıta müdürlüğüne atandığı, bundan yaklaşık bir ay sonra da görevde yükselme şartlarına tabi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Şube Müdürü kadrosuna naklen atamasının gerçekleştirildiği saptandı.

Sayıştay raporlarında, yine önceki dönemde belediyenin bazı hizmetlerinden, aralarında belediye personeli ve yakınları ile kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların da bulunduğu bazı gerçek ve tüzel kişilere mevzuata aykırı olarak çeşitli indirimler yapıldığı tespit edildi. Belediye ile ilan ve reklam işlerini alan şirketler arasında sözleşmeler yapıldı ancak aynı yılın tarife tutarı yerine düşük tutarlı tarifeler belirlendi.

Bu tespitlerin yanı sıra, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’ndan alacakları bulunuyor. Bu alacaklar bakanlıklar tarafından henüz belediyeye ödenmedi.

Tablodan da görüleceği üzere, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile genel bütçeli kuruluşlar arasında tesis edilen sekiz adet protokol işlemi neticesinde belediyenin 600 milyon 727 bin 613 TL değerinde yükümlülüğünü yerine getirdi. Buna karşılık şehir hastaneleri protokolü kapsamında belediye hesabına 200 milyon TL aktarımda bulunuldu.

Satış yetkisi verilen üç adet taşınmazın satışından ise belediye kasasına 15 milyon 375 bin TL girdi. Dolayısıyla 2019 sonu itibarıyla 385 milyon 352 bin 613 TL ve Eryaman Stadı protokolü çerçevesinde belirlenecek tutar kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hazineden alacağı tahsil edilemedi.

Taşınmazları satış yetkisi verildi ama bu da gerçekleşmedi

Borçlar nedeniyle 52 adet hazine taşınmazının satış yetkisi belediyeye devredilirken bunlardan 13’ünün zaten TOKİ’ye devredildiği, yedisiyle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı, kalan 32’sinin ise satış yetkisi belediyeye devredilse de satış işlemlerinin gerçekleşmediği tespit edildi. 

Sayıştay raporunun ilgili bölümünde, belediyeler ile genel bütçeli kuruluşlar arasında yaşanan mali sorunun “sulh mekanizması ile çözülmesi” gerektiği belirtildi. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan 2 bin 231 adet ticari minibüsün işletmesinin süresiz ve ihale yapılmaksızın üçüncü kişilere verildiği de rapordaki bulgular arasında yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.