Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını yaptı: TÜİK, asgari ücretin 2 bin 792 lira olmasını önerdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bekâr bir işçinin asgari geçim tutarını ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesapladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü toplantısını yaptı. Toplantı koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında çevrimiçi yapıldı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) ev sahipliğindeki toplantıda, TÜİK, bekâr bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını açıkladı.

Yaklaşık üç saat süren toplantıda, Türk-İş heyeti görüş ve taleplerini sunarken, heyette yer alan asgari ücretli Özgül Yardımcı, asgari ücretli çalışanların sorunlarını dile getirdi.

Komisyonun dördüncü ve son toplantısı önümüzdeki hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yapılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 4 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk‘un başkanlığında, ikinci toplantısını ise 15 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde yapmıştı.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer çalışan, beşer işveren ve beşer devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip olan Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp asgari ücrete oyçokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Mevcut asgari ücret: Net 2 bin 324 TL

Asgari ücret halen, bekâr bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira olarak uygulanıyor.

Türk-İş’in 2020 Kasım ayı araştırmasına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 517 Türk Lirası, yoksulluk sınırı ise 6 bin 198 Türk Lirası. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 3 bin 74 TL olarak hesaplandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.