Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezaevleri Genel Müdürlüğü’nden çıplak arama iddialarına dair açıklama: “Çıplak arama ve detaylı arama aynı şey değil, güvenlik gerekçesiyle bazı durumlarda detaylı arama yapılıyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun “Uşak Cezaevi’nde kadınlara çıplak arama yapıldı” açıklamasının ardından arama prosedürleri konusu tartışılmaya başlandı. Cezaevleri Genel Müdürlüğü bir açıklama yaparak, çıplak arama ve detaylı aramanın aynı anlama gelmediğini, güvenlik gerekçesiyle bazı durumlarda detaylı arama yapılabildiğini belirtti.

Cezaevleri Genel Mdürlüğü trafından yapılan açıklamada, “Ceza infaz kurumlarında detaylı arama istisnai bir uygulama olup gerek uluslararası örgütlerin kabul ettiği gerekse birçok ülkenin uyguladığı bir tedbir işlemidir. Şu ana kadar yapılan ‘detaylı aramalarda’; ceza infaz kurumunda bulunanların güvenliğini ve sağlığını tehdit edebilecek nitelikte, uyuşturucu madde, delici ve kesici aletler, iletişim araçları, sim kart, örgütsel talimat içeren notlar gibi maddeler ele geçirilmiştir” denildi. 

Hükümlünün, cezaevine sokması yasak olan maddeleri bulmak için detaylı arama yapıldığını belirten Cezaevleri Genel Müdürlüğü, “Detaylı aramanın yedi hususunu yerine getirerek, arama yapılmaktadır” dedi. 

Cezaevleri Genel Müdürlüğü’nün detaylı arama için belirlediği yedi madde şöyle: 

1- Sıfat ve görevi ne olursa olsun herkes kuruma girişte duyarlı kapıdan geçmek zorundadır. Duyarlı kapı ve dedektörlerin ikaz vermesi ya da şüphe halinde kuruma girmekte ısrarcı olan kişilere elle fiziki arama yapılmaktadır. 

2- Kuruma kabul edilen hükümlü ve tutuklular, öncelikle genel kurallar çerçevesinde duyarlı kapı ve dedektör aramasından geçirilmektedir. Buna müteakip ilgililerin üstü ve elbisesi fiziki aramaya tabi tutulmaktadır. Genel olarak bu şekilde yapılan aramalar hükümlü ve tutuklunun kuruma kabul edilmesi için yeterlidir.

3- Genel arama işlemlerine rağmen ilgilinin kuruma yasak madde veya eşya sokacağına dair makul ve yoğun şüphe varsa detaylı arama uygulaması yapılır.

4- Detaylı arama, tutuklu ve hükümlünün utanma duygusunu ihlâl etmeyecek ve dışarıdan içerinin görünmeyeceği şekilde, sadece aramalar için tahsis edilmiş bir odada hükümlü ve tutukluyla aynı cinsiyetten iki personel tarafından gerçekleştirilir. 

5- Arama sırasında önce bedenin üst kısmındaki giysiler çıkarılır, bedenin alt kısmında giysiler üst kısmındaki giysiler giyildikten sonra çıkarılır. Bu işlemler sırasında ilgiliye tek kullanımlık önlük verilir. 

6- Detaylı arama sırasında bedene dokunulmaması için gerekli özen gösterilir. Öncelikle, tutuklu ve hükümlüden yasak madde veya eşyanın kendisi tarafından çıkartılıp teslim edilmesi istenir. Aksi takdirde, beden çukurları aranması gereken hallerde detaylı arama hekim tarafından yerine getirilir.  

7-  Detaylı arama, mümkün olan en kısa süre içinde bitirilir. 

Yapılan açıklamada ayrıca, detaylı aramanın çıplak arama olmadığı belirtilirken, “Mevzuatta ‘çıplak arama’ olarak belirtilen uygulama, detaylı olarak yapılan bir arama türü olup, hükümlü veya tutuklunun tamamen çıplak kalacak şekilde bir arama yapılması sözkonusu değildir” denildi. 

Açıklamanın tamamı için buraya tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.