Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti ve CHP’nin grup toplantılarından öne çıkanlar — “2021 yılı bütçesinin özeti şudur: Kendilerine ballı börek, vatandaşa kuru ekmek”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) geçen hafta 2021 yılı bütçesinin görüşülmesi nedeniyle bir hafta ara verilen grup toplantıları bugün devam etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin düzenlediği grup toplantılarında genel başkanlar Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener parti gruplarına seslendi. İki liderin konuşmasında da bütçe görüşmeleri öne çıktı.

Meral Akşener: “Türkiye, devleti şahsının mülkü olduğunu zanneden anlayışın bedelini ödemeye devam ediyor.”

Meral Akşener, İYİ Parti’nin grup toplantısına Maraş Katliamı’na değinerek başladı. Akşener, katliamda hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Konuşmasının devamında hükümeti eleştiren Akşener, “Türkiye, devleti şahsının mülkü, milleti de marabası zanneden bir yönetim anlayışının bedelini ödemeye devam ediyor. Türkiye bu vizyonsuzluğu, bu beceriksizliği daha fazla taşıyamaz. Diplomasideki tehditler, slogan atarak bertaraf edilemez” diye konuştu.

Akşener dış politikaya ilişkin eleştirilerini de şöyle sıraladı:

“Amerika Birleşik Devletleri’nin, S-400’ler nedeniyle aldığı yaptırım kararı, işte bu vizyonsuzluğun sonucudur. Bizim için milli bir mesele olan İdlib’deki gözlem noktalarımızın, iktidar ve küçük ortakları tarafından, sessizce terkedilmiş olması, işte bu beceriksizliğin sonucudur. Doğu Türkistanlı kardeşlerimize zulmeden Çin’e, tek bir söz söyleyememek, işte bu kifayetsizliğin sonucudur.”

“2021 yılı bütçesinin özeti şudur: Kendilerine ballı börek, vatandaşa kuru ekmek”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçen hafta TBMM’de kabul edilen 2021 yılı bütçesi ile ilgili olarak ise şu değerlendirmelerde bulundu: “İYİ Parti olarak, Meclis’te milletvekillerimizle, memleketin dört bir yanında, iyi ve cesur kadrolarımızla, içinde millet olmayan bu bütçeye ‘Hayır’ dedik. Bu mücadeleyi, üç-beş atanmışın, darbecilerin şımarıklığını aratmayan tavırlarına karşı verdik.”

Akşener sözlerine şöyle devam etti: “83 milyon tasarruf ederken hükümetin de 18 yıldır yaptıklarını yapmaktan, har vurup harman savurmaktan vazgeçeceğini ümit ettim. 83 milyondan utanacaklarını ümit ettim. Heyhat!  Olmadı… Utanmadılar. Önümüze böyle bir bütçe koymaktan zerre sıkılmadılar. 2021 yılı bütçesinin özeti şudur: ‘Kendilerine ballı börek, vatandaşa kuru ekmek.’ Yazıklar olsun!”

“Memleketin peşini bırakmayan malum beşli”

İYİ Parti lideri, kamu ihalelerinin büyük kısmını alan beş şirket hakkında da şunları söyledi: “Dünyada en fazla kamu ihalesi alan on şirketin beşi Türkiye’den. İşte bu beşli, memleketin hâlâ peşini bırakmayan, o malum beşli. İşte bu beşli, 2021 yılında, milletin hazinesinden, en az 30 milyar lira ödenecek olan, o utanmaz beşli. Eğer bütçeyi biz yapsaydık, Milletin parasını, Kamu Özel İşbirliği projeleriyle eşe dosta peşkeş çekmeyeceğimiz için, bu şirketlere, 30 milyar lira ödemek zorunda kalmazdık. Onun yerine 24,5 milyar lirasıyla, 10 milyon evladımıza tablet dağıtır, eğitimden geri kalmasınlar diye, internet imkânı sağlardık.”

“Biz geleceğiz ve Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştireceğiz”

Akşener grup toplantısını şu sözlerle sonlandırdı: “Vakit geldi, iktidar yakın. Milletimizin hak ettiği zengin bir ülke için, adalet için, demokrasi için, göreve geliyoruz. Millet bizi çağırıyor. Milletimizin emri başımız üstüne. Biz geleceğiz ve Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştireceğiz. Ülkemizin zenginliğini, milletimizin işine, aşına katacağız.”

Kemal Kılıçdaroğlu: “Bu bütçeye destek vermek vatandaşın mutfağındaki yangını görmemektir”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeminde de 2021 yılı bütçesi ve asgari ücret görüşmeleri vardı. Bütçenin kamu yararı gözetilmeden hazırlandığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu bütçede esnafa, memura, çiftçiye ne veriyorsunuz? Biz vatandaşın mutfağındaki yangını görüyoruz. Böyle bir bütçeyi kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

“Asgari ücretin net, vergisiz, 3 bin 100 lira olması lazım”

Kılıçdaroğlu, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Asgari ücretin net, vergisiz, 3 bin 100 lira olması lazım. Milyonlarca insan asgari ücretle yaşıyor. Uyuşturucu ve organ ticareti yapanlardan vergi alacaksın, asgari ücretliden neyin vergisini alıyorsun?”

“Sizin evladınız böyle bir muameleye tabi tutulsa tepki gösterir misiniz?”

CHP lideri Kılıçdaroğlu, son günlerde yeniden gündeme gelen “çıplak arama işkencesi” ile ilgili de şöyle konuştu: “Uşak’ta 30 üniversite öğrencisi gözaltına alındı. Kız öğrenciler çıplak aramaya maruz kaldı. AK Parti’ye oy veren bütün seçmenlere seslenmek istiyorum. Sizin kızınız, sizin evladınız böyle bir muameleye tabi tutulduğunda tepki gösterir misiniz? Elbette gösterirsiniz. Bunu Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu dile getirdi. Bunun gerçek olduğu ortaya çıktı. Sayın Özlem Zengin buna inanmadığını söyledi. Bu yıllardır var. Grup başkanvekili ülkenin nasıl yönetildiğinin farkında değil.”

“Çiftçilere sesleniyorum: İlk seçimde gidip AK Parti’ye oy verirseniz iki elim yakanızda olacak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki kabine toplantısının ardından açıkladığı maddi yardım paketleri ile ilgili de görüşlerini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Esnafa bin lira yardım yapılacakmış. Bir gün boyunca bir aile çay içip ve simit yese aylık 1800 lira yapar. Bin lira ile bu insanlar nasıl geçinecek? Buna hep birlikte karşı çıkmamız lazım. Çiftçiye diyorlar ki ‘Ne yaparsan yap sana hizmet etmeyeceğiz. Sen nasıl olsa bize oy vereceksin.’ Şimdi çiftçilere sesleniyorum: İlk seçimde gidip AK Parti’ye oy verirseniz iki elim yakanızda olacak. En azından çocuklarınızın haklarına sahip çıkın” dedi.

“Hamza Yerlikaya’nın bir numaralı sahtekâr olduğunu herkesin bilmesini istiyorum”

Kılıçdaroğlu son olarak, devlet yönetiminde liyakatin egemen kılınması gerektiğini yineledi: “Cumhurbaşkanına hakaret edenlerin yargılama süreçleri sorulduğunda bir yürekli hâkim iradesinin ipotek altına gireceğini belirtip cevap vermediği için Afyonkarahisar’a sürüyorlar. Güce iradesini satmayanlara, adaletten yana olanlara hâkim denir. Ayakkabı kutusunda para derleyen kişilerden büyükelçi olmaz. Devleti arpalığa çevirip beş yerden maaş alanlar var. Sahte diplomayla bankalara yönetim kurulu üyesi olarak atananlar var. Sahtekârlara verilen görevleri görüyorsunuz. Hamza Yerlikaya’nın bir numaralı sahtekâr olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Devletteki şu çürümeye bakın. Devlette liyakati egemen kılmamız gerekiyor.”

Derleyen: Okan Yücel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.