Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yayınlanmamış kitapları çalan “taslak hırsızları” artıyor

Henüz yayımlanmamış kitapların taslaklarını internet üzerinden çalmaya yönelik dolandırıcılık tipi dünya genelinde yayılıyor. New York Times gazetesinden Elizabeth A. Harris ve Nicole Perlroth’un, yazarları ve kitabevlerini tehdit eden “taslak hırsızlığını” konu alan haberini Senem Görür derledi.

Bu ayın başlarında, Publishers Marketplace adlı çevrimiçi bir yayıncılık sitesi, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) yazar James Hannaham’ın erkek hapishanesinden şartlı tahliye edilen transeksüel bir kadın hakkında kaleme aldığı ‘’Re-Entry’’ adlı romanı yayımlayacağını duyurdu. Kitap, sitede görev yapan editör Ben George tarafından düzenleniyordu. Hannaham, kitabın yayımlanmasından kısa süre önce, sık kullanmadığı bir e-posta hesabında Ben George adıyla gönderilen ve kendisinden kitabının son taslağını yollamasını rica eden bir e-posta olduğunu farketti. 52 yaşındaki yazar, talep üzerine kitabın son taslağını daha çok kullandığı e-posta adresi üzerinden editörü George’a yolladı. Ardından George, Hannaham’ı arayarak “O ben değilim” dedi.

Ancak Hannaham, yazarları, editörleri ve kitabevlerini yayımlanmamış kitapların taslaklarını paylaşmaları için dolandırmaya çalışan kişilerin tek hedefi değil. Dünyaca ünlü ABD’li senarist Ethan Hawke ile birlikte birlikte Kanadalı yazar Margaret Atwood ve İngiliz yazar Ian McEwan gibi çok okucuya sahip yazarlar da daha önce taslak hırsızları tarafından dolandırılmaya çalışıldı. Yazarlığa yeni adım atan kişiler de sıklıkla dolandırıcıların hedefi oluyor.

ABD’li yazar James Hannaham

Dolandırıcılar, eserlerin nasıl yayımlandığını, yayıncılar ve editörler arasındaki bağlantıların nasıl kurulduğunu, bir taslağın gönderilmesinden yayınlanmasına kadar geçirilen evreleri iyi biliyorlar, hatta kullanılan dile dahi hâkimler. E-posta adresleri, alan adlarında küçük değişiklikler yapılarak orijinaline yakın biçimlere uyarlanıyor. Örneğin, penguinrandomhouse.com adlı adreste yapılan ufak bir değişiklikle ortaya çıkan penguinrandornhouse.com adlı bir hesap tarafından gönderilen e-posta, insanlar tarafından sahte olarak algılanmayabiliyor.

Londra’daki bir edebiyat ajansının sahibi Catherine Eccles, “Müşterilerimizin kim olduğunu biliyorlar, müşterilerimizle nasıl etkileşim kurduğumuzu, alt birimlerin ve ana birimlerin nerede ne işe yaradığını biliyorlar” diyor ve ekliyor: “Bu konuda çok, çok iyiler.”

İsveç’ten Tayvan’a, İsrail’den İtalya’ya yazarları, aracıları ve editörleri hedef alan dolandırıcılık olayları, üç yıl önce ABD’de düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nın sonrasında ciddi şekilde arttı. Kiley Reid’in “Such a Fun Age”, Blair Fell’in “The Sign For Home”, Ethan Hawke’nin “A Bright Ray of Darkness” ve Dylan Farrow’un “Hush” gibi dünyaca ünlü eserleri de “taslak hırsızlarının” hedefi oldu.

NY Times’ın haberinde, siber suçluların çok sayıda Hollywood filminin metnini veya senaryosunu çalma girişiminde bulundukları da hatırlatılıyor. Örneğin, Quentin Tarantino’nun 2015 yılında vizyona giren ünlü filmi The Hateful Eight’in senaryosu da filmin gösterime giriş tarihinden yaklaşık bir yıl önce yüksek bir meblağ karşılığında internetten satın alınabiliyordu. Korku filmi serisi Paranormal Activity’nin senaristi Oren Peli de aynı durumu yaşamıştı.

Taslak hırsızları, yazarların çalıştığı kişilere ve kurumlara karşı güvenini sarsarken yayınevleri de internet ortamında eserlerin güvenliğini sağlamak için her zamankinden titiz davranmak zorunda kalıyor. Dolandırıcıların son kurbanlarından biri olan Hannaham da bu durum hakkında, “İlk taslakların ne kadar kötü olduğunu kimsenin bilmesini istemiyorum” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.