Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan Demirtaş kararı yorumu: “AİHM mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez, bu kararlar mahkemelerimizce değerlendirilir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki grup toplantısında konuştu. Konuşmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin dün (21 Aralık) verdiği Selahattin Demirtaş kararına da değinen Erdoğan, “AİHM, mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez, bu kararlar mahkemelerimizce değerlendirilir” dedi. Erdoğan’ın AİHM kararı ile ilgili şunları söyledi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara da değinmek istiyorum. Esasen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez. Sadece burada verilen kararlar mahkemelerimizce değerlendirilir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu kararı, iç hukuk yolları tüketilmeden alarak, istisnai bir uygulama yapmıştır. Ancak, istisnasını bir kenara bıraksak bile, Selahattin Demirtaş’la ilgili hüküm, aynı mahkemenin mesela İspanya’daki Batasuna Partisi kararındaki gerekçelerle açıkça çelişmektedir. 

Mahkeme, Batasuna davası kararında, bırakınız şiddet eylemlerini teşvik etmeyi, şiddet eylemlerini açıkça kınamamanın dahi cezaya konu suç sayılabileceğine hükmetmiştir. Terör örgütünün şiddet eylemini kınamamayı teröre destek olarak kabul eden bir mahkemenin, 6-8 Ekim 2014’te 39 vatandaşımızın hunharca katledilmesiyle sonuçlanan bir eylemin baş sorumlusunun tahliyesini istemiş olması, resmen çifte standarttır, hatta ikiyüzlülüktür. 

“Çifte standarda ve riyakârlığa daha fazla tahammül etmek mecburiyetinde değiliz”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye nezdinde saygı görmek istiyorsa, önce dönüp kendi çelişkilerini sorgulamalıdır. Buradaki tartışmanın konusunun, Avrupa Parlamentosu’nun terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’yla içli dışlı olan, elinde onlarca masumun kanı bulunan siyasetçi maskeli bir kişi olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. 

Bu şahıs, siyasi görevleri veya siyasi söylemleri sebebiyle değil, terörle arasına mesafe koyamadığı, bölücü terör örgütünün emriyle onlarca kişinin ölümüne yol açtığı için milletimizin gözünde suçludur. Aynı mahkemenin FETÖ davaları için takınacağı tavrın da işaretleri şimdiden gözükmeye başladı. 

PKK’ya terör örgütü muamelesi yapmayan, PKK’yla irtibatlı kişileri terörist kabul etmeyen bu mahkemenin, FETÖ’yle ilgili olarak aynı yaklaşımı sergilememesini temenni ediyoruz. Aksi takdirde, bunca çifte standarda ve riyakârlığa daha fazla tahammül etmek mecburiyetinde olmadığımızın da bilinmesini isterim.”

Erdoğan’ın grup toplantısındaki konuşmasında diğer öne çıkanlar ise şöyle:

“CHP bulduğu her fırsatta tek parti faşizmine dönüyor”

Konuşmasının büyük kısmında Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) eleştiren Erdoğan, “CHP bulduğu her fırsatta tek parti faşizmine dönüyor. Bu işin sonu İstiklâl Mahkemelerinin yeniden kurulmasına kadar gider. Bu çarpık hesap milletten döner. Tarihleri faşizm ile darbecilik, bugünleri ise taciz ve tecavüz ile dolu olanlar siyasetten silinip gidecek” dedi.

“Bugün Türkiye denilince akla ilk, insanlık geliyor”

Dış politikaya ilişkin uzun açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Salgın döneminde dış politikada da sancılı bir süreç geçirdik. Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Suriye’de ve Dağlık Karabağ’da son derece çetrefilli meselelerle yüzleştik. Karşılaştığımız tehditlerin büyüklüğü ne olursa olsun kardeşlerimizin ve aziz milletimizin haklarını kimseye çiğnetmedik. Bugün Türkiye denilince akla ilk, insanlık geliyor, adalet ve haysiyetli bir dış politika geliyor” diye konuştu. 

Türkiye’nin komşu ülkelerdeki meşru yönetimleri desteklediğini ve toprak bütünlüklerinin korunmasına yardımcı olduğunu savunan Erdoğan, “Ülkemiz DAİŞ başta olmak üzere pek çok terör örgütü ile çarpışan tek NATO ülkesidir. Libya’da darbeciler karşısında meşru hükümete destek vererek demokrasinin namusunu kurtardık. Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri harekâtlarımızla sınır güvenliğimizi tesis etmenin yanında bu ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına biz yardımcı olduk” derken 2021 yılında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile kurulacak ilişkiler hakkında da konuştu.

“Yeni yılda Avrupa ve Amerika ile olan münasebetlerimizde yeni bir sayfa açmayı arzu ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa ve ABD ile ilişkilerini geliştirirken diğer coğrafyaları da ihmal etmeyeceğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Bununla birlikte tüm çabalarımıza rağmen 2020, Avrupa ve Amerika ile ilişkilerimizin suni gündemlerle sınandığı bir yıl oldu. Türkiye hem S-400 hem de Doğu Akdeniz meselesinde hak etmediği çifte standartlar ile karşılaştı. Yeni yılda Avrupa ve Amerika ile olan münasebetlerimizde yeni bir sayfa açmayı arzu ediyoruz. AB’nin de Türkiye’yi kendinden uzaklaştıran stratejik körlükten bir an önce kurtulmasını ümit ediyoruz.

KYK burs ve kredilerinin miktarı yükseltildi

Erdoğan, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından her sene belli sayıda üniversite öğrencisine verilen burs ve kredilere de 2021 yılı için zam yapıldığını duyurdu. Buna göre 2021 yılında kredi ve burs ödemeleri lisansta 550’den 650 liraya, yüksek lisansta 1100 liradan 1300 liraya, doktorada ise 1650’den 1950 liraya yükseltildi. Erdoğan, 2021 yılının Ocak ayında 452 bin öğrencinin hesabına burs, 1 milyon 11 bin öğrencinin hesabına ise kredi yatırılacağını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.