Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de Netanyahu ve Gantz’ın koalisyon hükümeti dağıldı: Son iki yıl içinde dördüncü kez genel seçim yapılacak

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz tarafından geçen mart ayında kurulan koalisyon hükümeti, aylar süren anlaşmazlıklar sonucunda salı günü (21 Aralık) dağıldı. Ülkede son iki yıl içinde dördüncü kez seçim kararı alınırken Netanyahu ve Gantz, anlaşmazlıklar konusunda birbirlerini suçladı. 

İsrail’in en uzun süre görev yapan başbakanı olan ve son dönemlerde hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Binyamin Netanyahu, ülkede geçen mart ayında yapılan seçimlerin sonrasında rakibi Benny Gantz ile bir koalisyon hükümeti kurarak, görevde kalmayı başarmıştı. Netanyahu’nun partisi Likud ve Gantz’ın partisi Mavi ve Beyaz arasında yapılan koalisyon anlaşmasına göre, mayıs ayında başlayan yeni dönemin ilk bir buçuk yılında başbakanlık koltuğuna Netanyahu’nun, sonraki bir buçuk yılda ise şu an savunma bakanı olarak görev yapan Gantz’ın oturması kararlaştırılmıştı.

Ancak Likud ile Mavi ve Beyaz, 2020 bütçesinin yanında 2021 bütçesini de meclisten geçirme konusunda anlaşamadı. İki taraf arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle bütçeyi onaylamak için hükümete verilen yasal süre henüz oylama yapılamadan salı gecesi doldu ve meclis dağıldı. 

Son gelişme sonrası meclisin otomatik olarak dağılması nedeniyle ülkede son iki yıl içinde dördüncü kez erken seçim kararı alındı. İsrail vatandaşlarının 2021’in Mart ayında tekrar sandığa gitmesi bekleniyor.

Karşılıklı suçlamalar

Hem Netanyahu hem de Gantz, koalisyon hükümetinin çökmesinden ötürü birbirlerini suçladı. Yeni bir erken seçim istemediğini ancak Gantz’ın partisinden gelen baskılar nedeniyle çeşitli konularda sorun çıkardığını öne süren Netanyahu, Gantz ve partisini koronavirüs salgınının zirve noktasında ülkeyi gereksiz bir biçimde seçimlere götürmekle suçladı. Gantz ise partisinin siyasi bedel ödediğini ve mart ayında, ülkenin çıkarlarına en iyi şekilde hizmet etmek için Netanyahu’nun hükümetine katıldıklarını belirterek, “Maalesef bu niyetimiz diğer tarafta bir karşılık bulmadı” dedi. 

Binyamin Netanyahu: “Seçimlerden korkmuyorum. Biz hazırız. Kazanacağız.” Foto: Ronen Zvulun

Netanyahu, salı akşamı yaptığı başka bir konuşmada seçim havasına girmişti bile: “İsrail vatandaşlarının çoğunluğu bizim yönetimimizi ve muazzam başarılarımızı görüyor. Milyonlarca aşı getiriyoruz, tarihi barış antlaşmaları yapıyoruz, İran tehdidini uzak tutuyoruz ve İsrail’i dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri haline getiriyoruz.”

Siyasi analistler ise Netanyahu’nun gelecek mart ayındaki seçimlerle sağcı ve muhafazakâr isimlerden oluşan bir hükümet kuracağını ve en büyük hedefinin hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarını düşürmek olduğunu belirtti. Kudüs’teki Hebrew Üniversitesi’nden siyasetbilimci Reuven Hamza, Netanyahu’nun yeni hükümeti kendi ihtiyaçları doğrultusunda dizayn etmeye çalışacağını belirterek, “Öngörülebilir gelecekteki yolsuzluk davasını ertelemek veya tamamen düşürmek için gerekli yasaları çıkartabilecek bir hükümete ihtiyacı var” dedi. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.