Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pasifik: Rusya ve Çin ortak devriye uçuşu yaptı, Japonya ve Güney Kore izledi

Rusya ve Çin, Batı Pasifik üzerinde ortak devriye uçuşu yaptı. Japonya ve Güney Kore ise savaş jetleriyle gösteriyi adım adım takip etti.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’ya ait Tupolev Tu-95 tipi bombardıman uçağının, Çin ordusuna ait dört adet Xian H-6K tipi bombardıman uçağıyla Japon Denizi ve Doğu Çin Denizi üzerinde devriye uçuşu yaptığı belirtildi.

Japon Kyodo haber ajansına göre, Japonya’ya bağlı hava kuvvetleri de Rusya ve Çin tarafından Japonya Denizi’ndeki tartışmalı Takeshima ve Dokdo adaları üzerinde uçan bombardıman uçaklarını takip etmek için savaş jetlerini kullandı. 

Takeshima ve Dokdo adaları Güney Kore tarafından kontrol ediliyor ancak Japonya da adalar üzerinde hak iddia ediyor. Rus ve Çin uçakları, Japonya ile Kore yarımadasının güney noktasını ayıran Tsushima Boğazı’nın yanı sıra, on binlerce ABD askerine ev sahipliği yapan güneydeki Okinawa Adası’na yakın bir bölgede de uçtu. 

Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore de “herhangi bir kaza durumuna hazırlık” olarak Rus ve Çin bombardıman uçaklarının ülkenin hava savunması bölgesine girmesi ihtimaline karşı savaş jetlerini bölgeye gönderdi. 

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ortak devriye uçuşunun “herhangi bir üçüncü devleti hedef almadığı” aktarıldı. Açıklamada ayrıca ortak görevin, Rusya ve Çin’in kapsamlı ortaklığını geliştirmeyi ve derinleştirmeyi, iki ülke orduları arasındaki işbirliğini artırmayı, ortak eylem kapasitesini genişletmeyi ve stratejik istikrarı güçlendirmeyi amaçladığı kaydedildi.

İki ülke en son Temmuz 2019’da aynı bölgede ortak devriye uçuşu gerçekleştirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekim ayında Rusya-Çin askeri ittifakı fikrinin göz ardı edilemeyeceğine yönelik açıklamasının ardından yapılan ortak devriye, iki ülkenin ABD ile ilişkilerinde artan gerilim ile Moskova ve Pekin arasında askeri işbirliğinin derinleşmesinin bir işareti oldu.  

Putin açıklamasında ayrıca Rusya’nın Çin ile hassas bazı askeri teknolojileri paylaşarak savunma kapasitesini artırmasına yardımcı olduğunu vurgulamıştı. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.