Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump 740 milyar dolarlık savunma bütçesini veto etti, 26 kişiye daha özel af çıkardı

ABD Başkanı Donald Trump, 740 milyar dolarlık savunma bütçesini veto etti. Trump, Temsilciler Meclisi ve Senato’da kabul edilen savunma bütçesi yasa tasarısını “Çin ve Rusya’ya bir hediye” olarak nitelendirdi. Öte yandan Trump, salı günü (22 Aralık) affettiği 20 isimden sonra çarşamba akşamı da Roger Stone, Paul Manafort ve damadı Jared Kushner’in babası Charles Kushner’in de aralarında bulunduğu 26 kişiye daha özel af çıkardı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) olarak bilinen 740 milyar dolarlık 2021 Mali Yılı Savunma Bütçesi’ni veto etti.

ABD Temsilciler Meclisi’ne gönderdiği mektupta, savunma bütçesi tasarısında Afganistan, Güney Kore ve Almanya’daki asker sayılarının azaltılmasına tepki gösteren Trump tasarıyı ayrıca, Facebook ve Twitter gibi platformları koruyan ve “sosyal medya yasası” olarak bilinen İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. bölümünün feshedilmemesi konusunda da eleştirdi. Trump bunun yanında tasarının köleliği destekleyen bazı generallerin isimlerinin askeri üslerden kaldırılmasını öngören kısmının da “askeri kuvvetlerin tarihine saygısızlık olacağını” söyledi.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın vetosunu eleştirerek kararın “nefes kesici bir kabalık olduğunu” ve hem ABD ordusuna hem de ülkenin güvenliğine zarar vereceğini söyledi.

Pelosi ayrıca, bütçenin ABD Kongresi tarafından 28 Aralık tarihinde yeniden oylanacağını belirtti. Yasanın bir kez daha üçte iki çoğunlukla Kongre’den geçmesi halinde Trump’ın ikinci bir veto hakkı bulunmuyor.

Tasarı, çoğunluğunu Cumhuriyetçiler’in oluşturduğu ABD Senatosu’nda ve Temsilciler Meclisi’nde üçte iki çoğunlukla kabul edilmişti.

İlk kez 1961 yılında onaylanan NDAA, ABD Savunma Bakanlığı’nın yıllık bütçesini ve harcamalarını belirleyen federal düzenlemelerden oluşuyor. Askeri ücretlerden satın alınacak uçak teknolojilerine, Rusya ve Çin gibi ülkelerin karşısında atılacak askeri adımlara kadar pek çok düzenleme içeriyor.

Trump’tan 26 kişiye daha özel af

Öte yandan Trump, 20 Ocak’ta görevini bırakmaya hazırlanırken sadık yol arkadaşlarını affetmeye devam ediyor. ABD Başkanı, salı günü (22 Aralık) affettiği 20 isimden sonra çarşamba akşamı da Rusya soruşturmasında suçlu bulunan eski seçim kampanyası şefi Paul Manafort ve eski danışmanı Roger Stone ile birlikte damadı Jared Kushner’in vergi kaçakçılığıyla suçlanan babası Charles Kushner’in de aralarında bulunduğu 26 kişiye daha af çıkardı.

Trump, dün (23 Aralık) de Rusya soruşturması kapsamında suçlu bulunan eski danışmanı George Papadopoulos ve Irak’ta sivillerin ölümüne sebep olmakla suçlanan ABD merkezli özel güvenlik şirketi Blackwater’ın eski çalışanlarının da aralarında bulunduğu 20 kişiyi başkanlık affı kapsamında affettiğini duyurmuştu.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.