Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Iraklılar, Trump’ın sivillerin ölümüyle suçlanan Blackwater çalışanlarını affetmesine tepki gösterdi: “Kanımız sudan ucuz”

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’dan ayrılmasına günler kala, salı günü (22 Aralık) Irak’ta sivillerin ölümüne sebep olmakla suçlanan ve 2014 yılında hapis cezası alan ABD merkezli özel güvenlik şirketi Blackwater’ın eski paralı askerlerinin de aralarında bulunduğu 20 kişiyi affetmişti. Trump’ın kararı, Iraklılar tarafından tepkiyle karşılandı.

Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard ve Nicholas Slatten adlı Blackwater çalışanları, Irak’ın başkenti Bağdat’taki Nisur Meydanı’nda düzenlenen ve 17 sivilin hayatını kaybettiği saldırıda, aralarında dokuz yaşında bir çocuğun da bulunduğu 14 kişiyi öldürmekle suçlanmıştı.

Nisur Meydanı Olayı olarak bilinen saldırıda onlarca sivil vatandaş da yaralanırken Iraklılar bu katliamı, ABD vatandaşı olan faillerin yargılanması için ender görülen fırsatlardan biri olarak yorumlamıştı. The Guardian gazetesine konuşan Iraklılar, Trump’ın affını “hakaret” diye değerlendirdi. 

Katliamda babası Ali al-Khazali’yi kaybeden Adil al-Khazali, The Guardian’a verdiği röportajda haberi görünce şoke olduğunu söyleyerek “Adalet yok. ABD halkını bizim yanımızda yer almaya çağırıyorum. Ben babamı kaybettim ve birçok masum kadın ve çocuk da hayatını kaybetti. Trump’ın masum insanların katillerini affetme hakkı yok” dedi.  

Iraklı araştırmacı ve akademisyen Dr. Haydar al-Barzanji ise kararı değerlendirirken “Trump’ın bu suçluları affetmek için mağdurların aileleri adına karar verme hakkı yok. Bu insan haklarıyla çelişiyor ve yasalara aykırı. Irak hukukunda ancak mağdurların aileleri onları affederse affedilebilirler. Kurbanların ailelerini, göreve başladığında Biden’ı Trump aleyhine şikayette bulunmaya teşvik edeceğim” diye konuştu.

Iraklı insan hakları aktivisti Haydar Salman ise konu hakkında attığı tweette şunları paylaştı: “Bağdat Üniversitesi’nden bir profesörün (katliam sırasında ailesiyle birlikte vuruldu) iki çocuğu ve eşi olayda öldürüldükten sonra hayata döndüğünü hâla hatırlıyorum, neredeyse aklını kaybediyordu. Hayatta kalmasının bir nedeni de katilleri kınamaktı. Bu suçluları serbest bırakan kişi daha çok suçludur. Irak hükümeti Biden yönetiminden affın kaldırılmasını istemeli.”

Slough, Liberty ve Heard, 2014 yılında bilinçli ve kasıtlı adam öldürmeye teşebbüs suçlarından mahkûm edilirken meydanda ilk ateşi açan Slatten, birinci derece cinayetten hüküm giydi. Slatten ömür boyu hapis cezasına, diğer parası askerler ise 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Soldan sağa: Dustin Heard, Evan Liberty, Nicholas Slatten ve Paul Slough. Foto: AP

Bir federal yargıç mahkûmlar hakkındaki ilk kovuşturmayı reddetmiş ancak o dönem başkan yardımcısı olan ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden, 2015’te başarılı olan yeni bir kovuşturma başlatmaya söz vermişti.

Iraklı yetkililerin Joe Biden göreve geldiğinde af kararını geri çevirmesi için lobi çalışmaları yapacakları aktarılırken Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin yardımcılarından biri Guardian’a, “Biden göreve geldiğinde onunla tartışacağımız ilk şey bu karar olacak” diye konuştu.

Salı gecesi af haberi çıktıktan sonra, Blackwater sanıklarından Slough’ın avukatı Brian Heberlig, “Paul Slough ve meslektaşları bir dakika hapis yatmayı hak etmediler. Bu harika haber beni çok heyecanlandırıyor” dedi.

Trump, 2019 yılının Kasım ayında da askerlerine üç silahsız Afgan’a ateş açmalarını emrettiği için cinayetten suçlu bulunan eski bir teğmen de dahil olmak üzere savaş suçlarından hüküm giymiş üç ABD askerini daha affetmişti.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.