Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siber saldırıya uğrayan akıllı kameralar nedeniyle ırkçı tehdit ve şantaja maruz kalan kullanıcılar Amazon’a dava açtı

Amazon şirketinin sahibi olduğu Ring firmasının akıllı kameraları siber saldırıya uğradı. Akıllı kamera kullanıcıları, Ring firmasının yetersiz güvenlik önlemleri nedeniyle kameralarının hacklendiği, ırkçı hakaretlere ve şantajlara maruz kaldıkları iddiasıyla Amazon’a Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) dava açtı. Ring firması ise kullanıcılarını yeterince güvenli şifreler oluşturmamak ve sahte açıklamalar yapmakla suçladı.

Firmanın yetersiz güvenlik önlemleri sebebiyle kameralarının hacklendiğini, ırkçı hakaretlere ve tehditlere maruz kaldıklarını söyleyen kullanıcılar, Amazon’un sahibi olduğu Ring firmasıyla mahkemelik oldu. ABD’de Ring aleyhine açılan dava, firma hakkında daha önceden şikâyette bulunan 30’dan fazla kişinin kameralarına saldırı olduğu ve taciz şikayetlerini bir araya getirdi. Güvenlik kamera kullanıcıları ayrıca, firmanın hacklenmeler sonrasında yeterli güvenlik önlemlerini almadığını belirtirken Ring kendisini, kullanıcılarını yeterince güvenli şifreler oluşturmamak ve sahte açıklamalar yapmakla suçlayarak savundu.

Dava yalnızca siber saldırıya uğramış kişileri değil, 2015 ile 2019 yılları arasında Ring firmasına ait kapı zili kullanan on binlerce kişiyi de kapsıyor. Davanın baş avukatı Hassan Zavareei, “Saldırıya uğramış birçok kişi olduğunu tahmin ediyorum. Bu muhtemelen buzdağının görünen kısmı” dedi.

Ring akıllı kamera kullanıcılarından bir kişi, gece televizyon izlerken kameradan “Ne izliyorsun?” diye sorulduğunu, ayrıca kamerayı hackleyen kişinin çocuklarıyla basketbol oyunları hakkında konuştuğunu ve çocuklarına kameraya yaklaşmaları gerektiğini söylediğini iddia etti.

Başka bir olayda ise destekli yaşam merkezinde kalan yaşlı bir kadına “Bu gece öleceksin” denildiği ve kameralar aracılığıyla cinsel tacizde bulunulduğu iddia edildi. Yaşlı kadın, saldırılar sonrasında çok koktuğunu ve ailesinin yanına taşınmak zorunda kaldığını söyledi.

Geçen yıl yaşanan başka bir olayda ise bir şikayetçi, nöbet geçiren kızı için aldığı kameranın hacklendiğini ve kameradan bir korku filmi müziği çalındığını söyledi. Kamera kullanıcısı LeMay’in şikâyeti şöyleydi:

“4 Aralık 2019’da akşam saatlerinde Ring cihazlarından korku filmi ‘Insidious’dan çalan ‘Tiptoe Through the Tulip’ adlı şarkı çalmaya başladı. Müzik başladıktan sonra sesin nereden geldiğini merak eden sekiz yaşındaki kızım küçük kardeşleriyle birlikte odasına gitti. Odada dolaşırken müzik aniden durdu ve bir adam ‘Merhabalar’” dedi.

LeMay saldırının ardından şifrelerini değiştirdiğini ve saldırıyı bildirmek için Ring’i aradığını ancak bir hafta boyunca yanıt alamadığını söyledi. LeMay, firmanın kendisine saldırı ile ilgili bilgi vermediğini de belirtti. Daha önce de saldırıya uğrayan kişiler de Ring firmasının kendilerine bilgi vermediğini ve evlerine kimlerin eriştiğini hâlâ bilmediklerini anlattı.

Ring firması ise kamera kullanıcılarını yeterince güçlü şifreler kullanmadıkları için suçladı ve kullanıcılarına, karmaşık parolalar oluşturulmasını ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmaları gerektiğini söylediklerini belirtti.

Ring, 2019 yılında da saldırıya uğramıştı. Bu ihlalden kaynaklı kullanıcı bilgilerinin çalınmış olabileceği ve bu şekilde kullanıcıların kameralarına girilmiş olabileceği belirtiliyor. Bu da Ring’in müşterilerine yönelttiği suçlamaların ve hacklenme kaynağının kendisi olabileceği anlamına geliyor. Ring firması, devam eden dava ve iddialar hakkında bir yorum yapmadı.

Gizlilik savunuculuğu grubu Fight for the Future’ın müdür yardımcısı Evan Greer, “Zayıf güvenlik uygulamaları hakkında yayımlanan bir dizi korkunç manşetten sonra, Ring sonunda bazı iyileştirmeler yaptı. İlk etapta sahip olmaları gereken temel güvenliği uygulamak. Ancak bu durum Ring kameralarının toplulukları daha güvenli değil, daha az güvenli hale getirdiği gerçeğini değiştirmez. Ring’in gözetime dayalı iş modeli temelde sivil haklar ve demokrasi ile uyumsuz. Bu cihazlar ve arkasındaki düşünce eritilmeli ve bir daha asla sözü edilmemelidir” dedi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.