Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İran, ABD’den koronavirüs aşısı satın alacak, koronavirüse karşı dijital sağlık pasaportu yolda

ABD’nin bazı bölgelerinde koronavirüs vakaları Noel tatili sebebiyle tekrar artmaya başladı. Singapur, ülkeye girmek isteyenler için dijital sağlık pasaportu uygulamasını hayata geçirerek. CommonPass adı verilen uygulamayı birçok ülkedeki havayolu şirketleri de kullanmayı planlıyor. İran, ABD’den koronavirüs aşısı almaya hazırlanırken ABD’li yetkililer, İran’a uyguladıkları ambargonun insani yardımları içermediğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koronavirüs testinin negatife döndüğünü ve iyileştiğini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de Noel tatilinde vaka sayıları tırmanışa geçti

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs salgını güneydeki eyaletlerde tekrar tırmanışa geçti. Tennessee, Alabama, Georgia, Güney Carolina, Florida ve Teksas eyaletleri koronavirüs salgınından bu süreçte oldukça kötü etkileniyor. Önceki günlerde Alabama’da 135 kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. New York Times’ın veri tabanına göre Tennessee son yedi günde, günlük ortalama 100 bin vaka bildirdi. 24 Aralık Perşembe günü itibarıyla ABD’de koronavirüs sebebiyle yaşamını kaybedenlerin sayısı 326 bin oldu.

Singapur Hava Yolları’ndan dijital sağlık pasaportu uygulaması

Singapur Hava Yolları, yolcularının koronavirüs test sonuçlarını ve aşı durumlarına daha kolay bir şekilde erişebilmesi için dijital bir doğrulama süreci başlattığını duyurdu. Buna göre Singapur’a gitmeyi düşünen yolcular, Cakarta ve Kuala Lumpur’daki seçili kliniklerde koronavirüs testi yaptıracak, test sonuçlarını ve aşı ile ilgili bilgilerini dijital platformlar sayesinde kolayca öğrenebilecek ve gittikleri yerlerde kendilerine tanımlanan QR koduyla birlikte sağlık bilgilerini doğrulatabilecek. Eski ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Tom Frieden, “bağışıklık pasaportlarının” normalleşme sürecinde iş hayatında oldukça büyük bir rol oynayacağını belirtti. Dünya Ekonomik Forumu ile ortak geliştirilen ve dijital doğrulama süreçlerine odaklanan CommonPass için ekim ayında test çalışmalarına başlanmıştı. İlerleyen süreçlerde, United, JetBlue ve Lufthansa gibi büyük havayollarının CommonPass’ı etkin bir şekilde kullanması bekleniyor.

ABD, İran’a aşı ambargosu uygulamayacak: “ABD yaptırımları meşru insani yardımları hedef almıyor”

İran Merkez Bankası Başkanı Abdolnaser Hemmati “İran’ın, yaklaşık 17 milyon doz koronavirüs aşısı satın almak için ABD’den onay aldığını ve ABD’nin bu süreçte yatırımlara muafiyet sağlayacağını” açıkladı. ABD tarafından İran’ın nükleer programını dizginlemeye yönelik olarak uygulanan yaptırımlar sebebiyle birçok uluslararası banka, İran’a kredi verme konusunda çekinceli yaklaşıyordu. Ancak yaptırımlar insani ve tıbbi yardımları muaf tutuyor. Bu konuda, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 23 Aralık Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “ABD’nin yaptırımlarının meşru insani yardımları hedef almadığını” söyledi. Öte yandan, İran’ın önde gelen bulaşıcı hastalıkları uzmanı Dr. Minou Mohrez, “Yerel olarak üretilen bir aşı için klinik denemelerin bu hafta başlayacağını ancak aşının halka sunulmasının altı ay veya daha uzun sürebileceğini” belirtti.


ABD’de sadece 1 milyon kişi aşılanabildi

ABD’de aşılama faaliyetleri beklenilenden daha yavaş ilerliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) açıklamasına göre 24 Aralık Perşembe günü ülke genelinde 9,5 milyon aşı eyaletlere gönderilirken bu süreçte ancak 1 milyon kişi aşılanabildi. Trump yönetiminin yıl sonuna kadar 20 milyon kişiyi aşılama hedefine bu bağlamda ulaşılamayacağı belirtiliyor. Pfizer aşısının dağıtımına 14 Aralık’ta başlanırken Moderna’nın geliştirdiği aşının bu hafta eyaletlere gönderilmeye başlandığı bildirildi. Trump yönetiminde aşılama süreçlerinde bilimsel danışmanlık yapan Moncef Slaoui, “Aşılama süreçleri beklediğimizden daha yavaş ilerliyor” dedi.


Meksika’da da aşılama başladı

Koronavirüs salgınından oldukça kötü bir şekilde etkilenen ve şu ana kadar yaklaşık 120 bin kişinin hayatını kaybettiği Meksika’da aşılama faaliyetleri başladı. Mexico City Hastanesi’nin başhemşiresi  María Irene Ramírez, ülkede aşılanan ilk kişi oldu. Ramírez, “Bu 2020’de alabileceğim en güzel hediye. Korkuyoruz ama devam etmek zorundayız, birinin bu kavgayla yüzleşmesi gerekiyor” dedi.

Latin Amerika’daki eşitsizlik, kayıtdışı çalışma ve kırılgan sağlık sistemleri, bölgedeki pek çok ülkeyi salgının merkezi haline getirdi. Brezilya ve Meksika’nın aralarında bulunduğu Latin Amerika ülkeleri, hükümetlerin salgın ile mücadele sürecinde yanlış politikalar izlemesi sebebiyle en çok ölüm oranlarının açıklandığı ülkeler oldu. Üstelik Meksika, salgın sürecinde vatandaşlarına maddi yardımda bulunmayan sayılı ülkelerden biriydi. Buna gerekçe olarak, kaynakların yetersiz olması ve ekonomide yaşanan dalgalanmalar gösterilmişti.

ABD, İngiltere’den gelen yolcular için koronavirüs testi istiyor

ABD, İngiltere’de tespit edilen yeni  koronavirüs mutasyonunun yayılımını engellemek için, İngiltere’den ABD’ye gelen tüm yolcuların koronavirüs testi yaptırmasını istedi. Buna göre, ancak test sonucu negatif olan kişilerin ülkeye girişine izin verilecek.

ABD Başkanı Donald Trump, 22 Aralık Salı günü, “İngiltere’den gelen yolcular için test yaptırma zorunluluğunun olmadığını” belirtirken Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) “oldukça yüksek seviyede bulaşıcılığı olan, yeni koronavirüs mutasyonunun yayılımını engellemek için” bu doğrultuda bir karar alındığını bildirdi. Ayrıca, test yaptırmayı reddeden kişilerin seyahat etmesine izin verilmeyeceği ve havayollarının test sonuçlarını laboratuvarlara basılı veya elektronik olarak sunmak zorunda olduğu belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un karantina süreci sona erdi

Bir süredir koronavirüs sebebiyle karantinada olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptırdığı son testin negatif çıkmasının ardından normal hayatına döndü. Geçen hafta koronavirüs testinin pozitif çıkmasıyla birlikte Versailles’daki resmi konutunda, La Lanterne’de karantinaya giren Macron, bu süreçte çalışmalarına devam etmişti. Karantina süreci 24 Aralık Perşembe günü sona eren Macron, yayınladığı videoda “Koronavirüs gerçekten herkesi etkileyebilir, bu süreçte çok koruyucu önlemlere ve sosyal mesafeye dikkat etmiş olmama rağmen muhtemelen bir ihmalden, bir anlık talihsizlikten dolayı bu hastalığa yakalandım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.