Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: “Türkiye 2020 – Bir bağımsız medya girişiminin çöküşü”

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta yayımladığı yazısında, yayın hayatı yalnızca 26 gün süren Olay TV’nin kapatılması üzerinden, Türkiye’de bağımsız gazeteciliğin imkânlarını anlattı.

Yazısına “Olay TV 2020 Türkiye’sinde ana akım iddiasında bir bağımsız medya girişimiydi. Sadece 26 gün devam edebildi. Girişime ismini veren Cavit Çağlar’ı iktidar baskısına dayanamadı çekildi diye suçlamak kolay” diyerek başlayan Yetkin, ilk önce “zehirli siyaset-medya ilişkilerine” bakmanın daha doğru olacağını söyledi.

Yetkin, medyanın önemli bir kısmının iktidar blokunda yer aldığını ama yine de etkili olamadığını belirtti:

“Güya ana akım denilen medyanın ezici büyüklükteki kısmı Erdoğan ve AK Parti-MHP ortaklığı çizgisindeki sermaye gruplarının elinde. Peki elinde de ne oluyor? Birbirinin aynı ekranları izleyenlerin, birbirinin aynı manşetlerin, haberlerin, köşe yazılarının olduğu gazeteleri okuyanlar giderek azalıyor. Buralara para akıtmak için sahte tiraj ya da rating rakamlarıyla devletin kaynakları buralara reklam geliri olarak akıtılıyor. Peki akıtılıyor da ne oluyor? Etkili olamıyorlar. Çünkü Erdoğan ve güvendiği medya ekibi, oyuncağı ele geçirince denge tersine döner zannetti ama hoyratça oynayarak oyuncağı kırdı. Artık kimselerin işine yaramaz durumda.”

Kitlesel basın özgürlüğünün, bürokratik mekanizmalarla baskı altına alındığını söyleyen Yetkin yazısını, “Umarım 2021 daha kötü olmaz. Erdoğan 2021 reform yılı olacak dedi ya, endişem ondan” diyerek bitirdi.

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.