Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Sekiz ayrı aşı çalışmamız var, en kısa sürede kendi üretimimiz olan aşılarımızı milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık üç saat süren Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“En kısa sürede kendi üretimimiz olan birden fazla aşıyı milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz”

2020 yılının son kabine toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan sözlerine, Çin ilaç şirketi Sinovac’ın ürettiği koronavirüs aşısı CoronaVac’ın teslim tarihinin ertelenmesi ile başladı. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin normalleşme sürecini takip edebilmesi için menşesine bakmaksızın tüm aşı çalışmalarını takip ediyoruz. Çin’den sipariş verdiğimiz aşıların ilk partilerinin yılbaşından önce ülkemize teslim edilmesini bekliyorduk. Gelişmeler uzunca bir süre daha salgının dünya gündeminden düşmeyeceğini gösteriyor. Şu an ülkemizde sekiz ayrı aşı çalışmaları başarıyla yürütülüyor. En kısa sürede kendi üretimimiz olan birden fazla aşıyı milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz.”

“Yüz yüze eğitime verilen ara 15 Şubat 2021’e kadar uzatıldı”

Alınan tedbirlerin ardından vaka sayılarında düşüş yaşandığını belirten Erdoğan, “Bugünkü toplantımızda salgınla mücadelede bulunduğumuz noktanın ümitvar olduğunu gördük. Bu çerçevede okullarda yüz yüze eğitime verdiğimiz arayı 15 Şubat 2021’e kadar uzatıyoruz” dedi.

“Kendileri bu işlerde yetki sahibi olsalar, bu terörist destekçisini hemen serbest bırakacaklar”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara ilişkin muhalefetin gösterdiği tavrı eleştiren Erdoğan, “Kendileri bu işlerde yetki sahibi olsalar, bu terörist destekçisini hemen serbest bırakacaklar” diye konuştu.

“İşverenlere yaptığımız 75 liralık destek devam edecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün açıklanan yeni asgari ücrete ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Koronavirüs salgını mutasyonların yol açtığı belirsizliklerle büyüyerek devam ediyor. Aldığımız tedbirlerden kaynaklanan sıkıntıları doğrudan bireylere yardım yaparak gidermeye çalışıyoruz. Asgari ücret yüzde 21,5 artışla bekâr ve çocuksuz çalışan için 2 bin 825 lira oldu. Salgın döneminde işverenlerimize 75 lira asgari ücret desteği vermeye başlamıştık. Bu desteğimize de devam edeceğiz.”

“İngiltere ile serbest ticaret anlaşması imzalanıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere’nin “Brexit” kararı ile Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinin tamamlanmasıyla iki ülke arasında yeni bir ticaret anlaşması imzalanacağını bildirirken bu anlaşmayı Gümrük Birliği’nden sonraki en önemli anlaşma olarak niteledi: “Ticari ilişkilerimizin bu ayrılıktan zarar görmemesi için yapılan uzun müzakereler sonunda İngiltere ile serbest ticaret anlaşması imzalama aşamasına geldik. Yarın (29 Aralık) bu anlaşmanın imzaları atılıyor. Bu Gümrük Birliği Anlaşması’ndan sonra en önemli ticari anlaşmamız olacaktır.”

“Bir asır sonraya hazırlık yapmak için başka yerlerden toprak kiralamaya başladık”

Türkiye’nin, dünyanın farklı coğrafyalarında toprak kiralamaya başladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun gerekçelerini şöyle anlattı: “140 ülke, başka yerlerde toprak kiralamak suretiyle kendini geleceğe hazırlamanın gayreti içindedir. Bu konuda en cazip yer de Afrika topraklarıdır. Toprak kiralamada amaç bugünün ihtiyaçlarını karşılamak değil, bir asır ve yarım asır sonraya hazırlık yapmaktır. Türkiye olarak biz de bu amaçla çeşitli yerlerde toprak kiralamaya başladık. Böyle derdi olmayanlar neden Türkiye’nin Sudan’dan Nijer’de toprak kiraladığını ve başka yerlerde bu arayışlarda olduğunu anlamıyorlar.”

“Teknolojiye yön veren bir ülke olmak istiyoruz”

Açıklamalarında siber savunma ve dijital tehditler hakkında da konuşan Erdoğan, “Dijitalleşmenin ayrılmaz bir parçası haline gelen siber güvenlik büyük bir mesele haline gelirken ülkelerin fiziki sınırlarının korunması ile dijital verilerinin korunması neredeyse aynı öneme sahip. Devletler vatandaşlarının can güvenliğin yanında dijital verilerini de korumakla yükümlüdür. Teknolojiye yön veren bir ülke olmak istiyoruz. Ülkemizin altyapısını siber saldırılara karşı güvenli hale getireceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.