Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avrupa’da kitlesel aşılama başladı, yeni koronavirüs varyantı birçok farklı ülkede görüldü

Avrupa’da kitlesel aşılama başladı. ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs yardım paketini de içeren geçici ekonomik bütçeyi imzaladı. Meksika’da ilk aşılar halka uygulandı. ABD’de her 17 kişiden biri virüse yakalanıyor, her bin kişiden biri hayatını kaybediyor. Brezilya Başkan Yardımcısı Hamilton Mourão da virüse yakalandı. İngiltere’de tespit edilen mutasyonlu virüsün yayıldığı ülkelerin sayısı artıyor. İngiltere’den farklı tipte bir virüs mutasyonunun görüldüğü Güney Afrika’da vaka sayısı bir milyonu aştı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Avrupa’da kitlesel aşı uygulaması başladı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke, dün (27 Aralık Pazar) risk grubundaki kişilere ve sağlık çalışanlarına eşzamanlı olarak aşı uygulamaya başladı. Almanya, Macaristan ve Slovakya ise aşılama çalışmalarına cumartesi günü başlamıştı.

AB liderleri, paylaştıkları mesajlarla vatandaşları aşı olmaya teşvik ederken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Virüse karşı yeni bir kalkanımız var: Aşı. Bir kez daha kararlı olmalıyız” yazdı. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise Twitter’daki paylaşımında “Biliyoruz, salgın bugünden itibaren hemen kaybolmayacak ama aşı salgına karşı zaferin başlangıcıdır, aşı bir oyun değiştirici’dir” dedi.  

Resmi rakamlara göre, 450 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapan Avrupa kıtasının genelinde salgının başladığı mart ayından bu yana 16 milyondan fazla vaka rapor edildi, 336 bin kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Trump, koronavirüs yardım paketini de içeren geçici ekonomik bütçeyi imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar tarafından kabul edilen 900 milyar dolarlık koronavirüs yardım paketini ve geçici ekonomik bütçeyi imzaladı.

Trump daha önce, yılda 75 bin dolar gelir seviyesinin altında olan ABD’lilere 600 dolar ödeme yapılmasını öngören yardımlardaki miktarın 2 bin dolara çıkartılması gerektiğini öne sürerek yardımları onaylamamıştı.

Trump’ın Kongre tarafından kabul edilen 900 milyar dolarlık koronavirüs yardım paketiyle ve 1,4 trilyon dolarlık hükümet harcamasıyla toplam değeri 2,3 trilyon doları bulan ekonomik yardım paketini imzalamaması, milyonlarca ABD’linin işsizlik yardımlarını kaybetmesi ve yönetimin 29 Aralık Salı gününden itibaren kısmen kilitlenmesine yönelik tehlike doğurmuştu.

Meksika’da ilk aşılar uygulandı

Latin Amerika’da halka aşı uygulamaya başlayan ilk ülke Meksika oldu. Ülkede aşılanan ilk kişi, 59 yaşındaki hemşire Maria Ramirez olurken televizyonlarda canlı yayınlanan törende konuşan Ramírez, “Bu, 2020’de alabileceğim en iyi hediye” dedi ve “Korkuyoruz, ama devam etmeliyiz çünkü birinin bu sorunla yüzleşmesi gerekiyor” diye ekledi.

Pfizer-BioNTech aşısından 30 milyon doz sipariş veren Meksika, Belçika’dan gelen yaklaşık üç bin doz aşıyı ilk aşamada sağlık çalışanlarına, daha sonra ise yaşlı nüfusa uygulayacak. 

Şili ve Kosta Rika da Pfizer-BioNTech aşılarının ülkeye ulaştığını açıklarken Arjantin, Rusya’dan sipariş ettiği 300 bin Sputnik V aşısının bu hafta içinde ülkeye ulaşacağını duyurdu.

ABD’de her 17 kişiden biri virüse yakalanıyor, virüse yakalanan her bin kişiden biri hayatını kaybediyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), cumartesi (26 Aralık) günü açıklanan son rakamlarla virüse yakalanan insan sayısı 19 milyonu aştı. Son rakamlara göre ülkede her 17 kişiden en az biri virüse yakalanırken virüse yakalanan her bin kişiden biri hayatını kaybediyor.

Ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 333 bini aşarken uzmanlar, Noel ve yılbaşı dönemlerinde halkı seyahatlerini kısıtlamaları yönünde uyarmıştı. Ancak istatistikler son bir hafta içinde bir milyondan fazla ABD vatandaşının hava yolları aracılığıyla seyahat ettiklerini gösterdi.

Beyaz Saray’ın koronavirüs ekibinin başında olan Anthony Fauci’ye göre, bu durum vakalardaki mevcut artışa ek olarak yeni ve ani artışların kapıda olduğunu gösteriyor.

Brezilya’da başkan yardımcısı koronavirüse yakalandı

Brezilya’da, Başkan Yardımcısı Hamilton Mourão’nun koronavirüse yakalandığı duyuruldu. Mourão’nun ofisi tarafından yapılan açıklamada, başkan yardımcısının pazar günü öğleden sonra yaptırdığı testin pozitif çıktığı ve Mourão’nun başbakanlık resmi konutu Jaburu’da kendini karantinaya aldığı açıklandı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da temmuz ayında virüse yakalanmıştı.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre ülkede pazar günü 18 bin 479 yeni vaka kaydedilirken 344 kişi hayatını kaybetti. Brezilya’da bugüne kadar 7,5 milyon kişi virüse yakalandı, 191 bin 139 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İlk olarak İngiltere’de tespit edilen mutasyonlu virüs dünyaya yayılıyor

Kanada, Fransa, Japonya, İspanya, Norveç ve Ürdün de İngiltere’de görülen ve ilk saptamalara göre normal versiyonundan daha bulaşıcı olan mutasyonlu koronavirüsün görüldüğü ülkelerin arasına girdi.

Bütün ülkeler, virüsün İngiltere’den gelen yolcularda tespit edildiğini açıklarken Kanada’nın Ontario eyaletinde yaşayan bir çiftte cumartesi günü (26 Aralık) tespit edilen virüs uzmanlarda endişe yarattı.

Ontario’daki sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Toronto yakınlarında yaşayan çiftin yakın zamanda seyahat yapmadıkları ve herhangi bir riskli kişiyle temas etmedikleri açıklandı.

Güney Afrika’da bir milyon koronavirüs vakası tespit edildi

Güney Afrika’da salgının başlangıcından bu yana bir milyondan fazla koronavirüs vakası tespit edildi. Güney Afrika Başbakanı Cyril Ramaphosa, Ulusal Koronavirüs Komuta Konseyi’ni acil topladı. 

Uzmanlara göre, ülkede görülen koronavirüsün daha bulaşıcı varyantı 501.V2, kısıtlamaların hafifletilmesiyle daha hızlı yayıldı. Başbakan Ramaphosa’nın kısıtlamaları tekrar uygulaması bekleniyor.

Bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Richard Lessells, Associated Press’e “Bu varyant karşısında çaresiz değiliz” dedi. “Virüse daha az yayılma fırsatı vermek için davranışımızı değiştirebiliriz” diyen Lessells, kapalı alanlarda insanlarla temastan kaçınmanın en önemli tedbir olduğunu söyledi.

Güney Afrika, pazar akşamı (27 Aralık) itibarıyla ülkede toplam 1 milyon 4 bin 431 doğrulanmış koronavirüs vakası olduğunu açıkladı. Ülkede ayrıca 26 bin 735 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti. 

Lessells, “Bir milyon vaka ciddi bir kilometre taşıdır ancak gerçek vaka ve ölüm sayısı kesinlikle çok daha fazla olmalı” diye konuştu. “İnsanlar kıyı bölgelerindeki tatillerden dönerken, varyantı beraber getirebilirler” diyen Lessels, yolcuların varyantı sınırlardan diğer Afrika ülkelerine taşımalarının da muhtemel olduğunu söyledi. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.