Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs dünyaya yayılmadan önce Çin’in Vuhan kentinden bilgi paylaşan gazeteci Zhang Zhan’e dört yıl hapis cezası

Çinli gazeteci Zhang Zhan, koronavirüs henüz dünyayı etkisi altına almadan Çin’in Vuhan kentinden paylaştığı gönderiler sebebiyle dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şanghay kentinde görülen davada mahkeme Zhan’ı “halk arasında tartışma başlatmak” ve “huzur ortamını provoke etmekle” suçladı.

Bağımsız gazeteci Zhang Zhan

Çin’de mayıs ayında tutuklanan 37 yaşındaki bağımsız gazeteci Zhang Zhan, pazartesi günü (28 Aralık) Şanghay kentinde görülen duruşmasında, “halk arasında tartışma başlatmak” ve “huzur ortamını provoke etmek” suçlamalarıyla dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Aynı zamanda eski bir avukat olan Zhan, şubat ayının başında Şanghay’dan salgının merkezi olarak gösterilen Vuhan’a giderek çektiği çeşitli görüntüleri Twitter, Youtube ve WeChat gibi uygulamalar üzerinden paylaşmıştı. Zhan aynı zamanda uluslararası medya kuruluşlarının yayınlarına bağlanarak şehirden gözlemlerini aktarmıştı.

Basın mensupları salgın önlemleri sebebiyle duruşma salonuna alınmadı.

Zhan’in avukatları, duruşmaya tekerlekli sandalyeyle gelen bağımsız gazetecinin haziran ayının sonunda açlık grevine başladığını ve sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini, aynı zamanda duruşma öncesinde yaptığı kefaletle serbest bırakılması talebinin de mahkeme tarafından reddedildiğini açıkladı.

Zhan, Çin’de koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı haberlerden dolayı yargılanan ilk gazeteci oldu. Zhan ile aynı zaman aralığında Vuhan’dan haber yapan üç yerel gazeteci Chen Qiushi, Fang Bin ve Li Zehua ise şubat ayından bu yana sosyal medya hesaplarını kullanmıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.