Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeniden açılması talep edilen Roboski soruşturması için gizlilik kararı verildi

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski (Ortasu) Köyü’nde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombalaması sonucu yaşamını yitiren 34 kişi ile ilgili yeniden soruşturma açılması talebi üzerine, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gizlilik kararı aldığı öğrenildi. Avukatlar, alınan gizlilik kararına itiraz edeceklerini söyledi. Daha önce açılan soruşturma takipsizlik ile sonuçlanmış, eksiklikler nedeniyle Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvurudan sonuç alınamamıştı.

28 Aralık 2011 tarihinde meydana gelen ve 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski olayı soruşturmasında, Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verilmiş, daha sonra Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapılmıştı. AYM’ye yapılan başvuru da eksiklikler nedeniyle mahkeme tarafından kabul edilmezken olay daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınmıştı. AİHM de AYM’nin kararını yerinde bularak iç hukuk yolları tükenmediği gerekçesiyle başvuruyu reddetmişti.

Avukatlar, yeni delil durumuna göre yeniden soruşturma istedi

Aileleri temsil eden avukatlar Kerem Altıparmak, Erkan Şenses, Neşet Girasun ve Özlem Zingil, Haziran 2019’da yeni delillerin varlığı nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak soruşturmanın yeniden açılmasını talep etti. Avukatların talebi üzerine dosya önce Diyarbakır Başsavcılığı’nca “yetkisizlik” kararı verilerek Uludere Başsavcılığı’na gönderdi. Uludere Başsavcılığı’nın da “yetkisizlik” kararı verip dosyayı yaklaşık bir ay önce Şırnak Başsavcılığı’na gönderdiği öğrenildi.

Başsavcılık, soruşturma için “gizlilik” kararı verdi

Avukatların, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları ile soruşturma süreçlerinde yer alan firari, FETÖ’den ihraç edilmiş ve tutuklanmış savcı ve hâkimleri gerekçe göstererek açılmasını istediği soruşturma için Şırnak Başsavcılığı’nın gizlilik kararı verdiği ortaya çıktı. Avukatlar, gizlilik kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.