Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı: “25 yıllık kazanımları korurken ilişkileri daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atıyoruz”

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Liz Truss’ın çevrimiçi katılımıyla bugün (29 Aralık Salı) imzalanan anlaşma, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. Ticaret Bakanı Pekcan imza töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki STA ile Gümrük Birliği’nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımların korunduğunu ve Birleşik Krallık ile ilişkileri daha da derinleştirme yönünde ilk adımın atıldığını söyledi.

Ticaret Bakanı Pekcan, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) 31 Ocak 2020 tarihinde ayrılması ile ülkeler arasındaki ikili ticaretin etkin ve sorunsuz bir şekilde devam etmesi ihtiyacı doğduğunun altını çizerek, imzalanan STA sayesinde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yeniden tesis edileceğini söyledi.

Anlaşmanın Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticaretin gelişiminin en büyük teminatı olacağını dile getiren Pekcan, “Anlaşma sayesinde firmalarımızın İngiltere’ye kolay ve rahat bir biçimde ihracat yapabilmeleri garanti altına alınacaktır” diye konuştu.

Birleşik Krallık’ın Brexit sürecini yakından takip ettiklerini ve oldukça yoğun bir mesai harcayarak diplomasi trafiği yürüttüklerini söyleyen Pekcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye olarak temel amacımız, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nden kaynaklı ticari ilişkilerimize halel getirmeden, Birleşik Krallık ile arzu ettiğimiz bir ticaret anlaşması imzalamaktı. Anlaşmayla bu amaca ulaşmış olduk. Gümrük Birliği’nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken, Birleşik Krallık ile ilişkilerimizi imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Taraflar olarak “tarifesiz” bir anlaşma hedeflediklerini belirten Pekcan, hem bu hedeflerinin gerçekleştiğini hem de anlaşmanın tüm sanayi ve tarım ürünlerini içerdiğini kamuoyu ile paylaştı.

Bakan Pekcan, anlaşmanın 1 Ocak 2021 tarihinde devreye gireceğinin ve bu sayede hiç süre kaybetmeyeceklerinin de altını çizerek, “Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık ile yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yüküyle karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2,4 milyon dolara varan bir zararımız olacaktı” dedi.

Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Truss, anlaşmanın ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Az önce Türkiye ile 18 milyar sterlinden fazla ticareti kapsayan bir ticaret anlaşması imzaladık. Anlaşma ticaret için hayati sürekliliği sağlarken, bu sayede otomotiv, demir ve imalat sektöründe binlerce iş desteklenecek. Ticaret demek iş demek” mesajını paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.