Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de iki milyon çocuğun koronavirüs test sonuçları pozitif çıktı, İngiltere’de bilim insanları karantina önlemlerinin ülke geneline yayılmasını istedi

Birleşik Krallık’ta keşfedilen, koronavirüsün mutasyona uğramış ve son derece bulaşıcı varyantının Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) görülen ilk vakası, 29 Aralık Salı günü Kolorado eyaletinde tespit edildi. ABD’nin 46. başkanı seçilen Joe Biden, aynı gün yaptığı açıklamada mevcut dağıtım oranlarıyla devam edilirse ABD’lilerin tamamının koronavirüse karşı aşılanmasının aylar değil yıllar süreceğini söyledi. ABD’de iki milyon çocuğun koronavirüs test sonucu pozitif çıktı. Hastaneleri krizin eşiğine gelen Kaliforniya eyaletinde alınan katı salgın önlemleri belirsiz bir tarihe kadar uzatıldı. Koronavirüs vakalarındaki artışın devam ettiği İngiltere’de bilim insanları karantina önlemlerinin daha sıkı hale getirilerek ülke geneline yayılması gerektiğini söyledi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini, Medyascope sizin için derledi. 

Kronavirüsün mutasyona uğramış varyantının ABD görülen ilk vakası, Kolorado eyaletinde tespit edildi

Birleşik Krallık’ta keşfedilen, koronavirüsün mutasyona uğramış ve son derece bulaşıcı varyantının Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) görülen ilk vakası, 29 Aralık Salı günü Kolorado eyaletinde tespit edildi. ABD’nin 46. başkanı seçilen Joe Biden, aynı gün yaptığı açıklamada mevcut dağıtım oranlarıyla devam edilirse ABD’lilerin tamamının koronavirüse karşı aşılanmasının aylar değil yıllar süreceğini söyledi.

Kış aylarının zorlu geçmesini beklediklerini belirten Biden’ın açıklaması, 20 Ocak’ta başkanlık görevini devraldıktan sonra salgının sona ermesini uman halkın beklentilerini düşürmeyi hedefliyordu. Aynı zamanda Biden, Beyaz Saray’daki ilk 100 gününde 100 milyon ABD’linin aşılanması hedefini gerçekleştirmek için ABD Kongresi’nden maddi desteğe ihtiyaç duyduklarını hatırlattı. 

Biden, geçen günlerde onaylanan koronavirüs aşısının ilk dozunun bugüne kadar ABD’de yaklaşık iki milyon insan üzerinde uygulandığını, bu sayının Trump yönetiminin görev süresinin sonuna kadar ulaşmaya söz verdiği 20 milyonun çok altında kaldığını söyledi. Delaware eyaletinin Wilmington kentinde konuşan Biden, “Aşının dağıtımı ve uygulanmasına ilişkin çalışmalar olması gerektiği gibi ilerlemiyor. Bu hızla devam edersek ABD halkını aşılamak aylar değil, yıllar sürecek” dedi. 

Biden’ın açıklamasından kısa bir süre sonra Kolorado Valisi Jared Polis, Birleşik Krallık’ta tespit edilen koronavirüs varyantının ABD’de ilk olarak Kolorado eyaletinde görüldüğünü duyurdu. Polis, “Halk sağlığı görevlileri kapsamlı araştırmalarını sürdürüyor. Varyantın tespit edildiği bireyin yakın zamanda seyahat etmediği ve yakın temasta bulunduğu kimsenin olmadığı ortaya çıktı” diye konuştu. Polis, virüs tespit edilen bireyin Denver metropolitan bölgesinin yakınlarında, yarı kırsal bir bölgede karantinaya alındığını ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) haber verildiğini söyledi.

B.1.1.7 adıyla anılan varyantın SAR-Cov-2 adıyla bilinen yeni tip koronavirüse göre çok daha bulaşıcı olduğu ancak insan vücudunda daha zayıf belirtilerin görülmesine neden olduğu düşünülüyor. Varyant, Birleşik Krallık ve ABD’nin yanı sıra Kanada, Avustralya, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve bazı Avrupa ülkelerinde de görüldü.

ABD’de iki milyon çocuğun koronavirüs test sonucu pozitif çıktı 

Amerikan Pediatri Akademisi tarafından açıklanan verilere göre, ABD’de iki milyon çocuğun koronavirüs test sonucu pozitif çıktı. Bunların bir milyonu yani yaklaşık yarısı 12 Kasım-24 Aralık tarihleri arasında tespit edildi. Çocuklar arasında şiddetli belirti gösteren ve virüs nedeniyle ciddi derecede hastalananların sayısı hâlâ çok az. 

49 eyalette, Kolumbiya Bölgesi’nde, Porto Riko ve Guam’da tespit edilen vakaların yaş ortalamasına bakıldığında, çocukların ABD’deki vakaların yüzde 12,4’ünü oluşturduğu anlaşılıyor. Ancak eyaletlerin pek çoğunda “çocuk” kapsamında değerlendirilen yaş aralıkları farklılıklar gösteriyor. 14 yaş ve altındakileri çocuk kabul eden eyalet yönetimleri de mevcut, 20 yaş ve altındakileri çocuk olarak adlandıran yönetimler de. Uzmanlar, salgın sürecinde bazı eyaletlerin çocuk olarak tanımladıkları yaş aralıklarını değiştirdikleri ve bu nedenle çocuklarda görülen koronavirüs vakalarını net olarak tespit etmenin zorlaştığını belirtiyor. 

24 Aralık öncesindeki iki hafta içinde yaklaşık 400 bin çocuğa koronavirüs teşhisi konuldu. Son birkaç hafta içinde çocuklar arasında vaka sayısının hızla artışına ilişkin sebepler arasında Şükran Günü ve Noel tatilleriyle birlikte artan aile buluşmaları ve çocuklar üzerinde test uygulamalarının artışı gösteriliyor. 

Hastaneler krizin eşiğinde, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde alınan katı salgın önlemleri belirsiz bir tarihe kadar uzatıldı 

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde üst düzey halk sağlığı yetkilileri, birçok hastanenin krizin eşiğinde olduğunu belirtti. ABD’nin en çok koronavirüs vakası görülen bölgelerinden biri haline gelen eyalette uygulanan sıkı önlemler ve kısmi sokağa çıkma yasağı, 29 Aralık Salı gününden itibaren süresiz olarak uzatıldı. 

Koronavirüs vakalarındaki artışın önlenememesi nedeniyle aralık ayı başından itibaren 40 milyon nüfuslu Kaliforniya eyaletinin neredeyse yarısının yaşadığı Güney Kaliforniya’da kısmi sokağa çıkma yasağı dahil katı önlemler uygulamaya konulmuştu. Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Güney Kaliforniya’da vaka artışının yavaşlatılamaması ve hastane kapasitelerinin dolmaya başlamasıyla birlikte endişelenen halk sağlığı uzmanları, katı önlemlerin bir süre daha uygulamada kalması gerektiğini söyledi. 

Kaliforniya Sağlık ve İnsan Hizmetleri Sekreteri Dr. Mark Ghaly, özellikle eyalette nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu Los Angeles bölgesinin haftalardır önüne geçilemeyen vaka artışı ve hastaneye yatan hasta sayısındaki artıştan oldukça ağır etkilendiğini belirtti. Bölgedeki hastanelerin en az yüzde 90’ına koronavirüs hastalarının akın ettiğini belirten Ghaly, hastanelerin acil servise gelen hastaları doluluk nedeniyle diğer sağlık kurumlarına yönlendirmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

İngiltere’de bilim insanları karantina önlemlerinin daha sıkı hale getirilerek ülke geneline yayılmasını istedi

İngiltere’de artan koronavirüs vakaları, hastanelerin kapasitelerini zorlar hale geldi. Vaka sayısındaki artıştan endişelenen bilim insanları, salgın alarmının ülke genelinde dördüncü seviyeye yükseltilerek katı karantina önlemlerinin daha geniş alanlarda uygulanması gerektiğini belirtti. 

30 Aralık Çarşamba günü İngiltere hükümetinin kademeli karantina uygulamasını gözden geçireceği toplantı öncesinde uyarıda bulunan Independent SAGE Grubu bünyesindeki uzmanlar, “karantina önlemleri ülke geneline yayılmadığı takdirde, virüs sebebiyle önüne geçilebilecek on binlerce ölüm gerçekleşeceğini” söyleyerek ülkedeki siyasi karar mekanizmalarının başındakileri uyardı. 

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) bağlı hastaneler, ruh sağlığı, ambulans ve toplumsal hizmet birimleri de koronavirüse karşı alarm seviyesinin dörde yükseltilmesi ve karantina uygulamalarının ülke geneline yayılması çağrısında bulundu. 

İngiltere’de hastanede koronavirüs tedavisi görenlerin sayısı 28 Aralık Pazartesi günü 20 bin 426’ya ulaştı. Bu sayı, İngiltere’de salgının ilk dalgasında hastaneye yatanların zirveye ulaştığı dönemi geride bıraktı. Vakalardaki artış devam ettiği sürece hastaneye yatanların sayısında da artışın devam etmesinden endişe ediliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.