Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump’ın, Georgia eyaletindeki seçim sonuçlarının değiştirilmesi için yetkililere baskı yaptığını gösteren ses kayıtları ortaya çıktı: “Kazanmamıza yetecek kadar oy bulun”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın 3 Kasım 2020’de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından kritik eyaletlerden biri olan Georgia’da, eyalet sekreteri Brad Raffensperger’i arayarak sonucu değiştirmeye etki edecek sayıda oy bulmasını istediği ses kaydı ortaya çıktı. Sızdırılan bu ses kaydının ardından Joe Biden’ın başkan yardımcısı olarak seçilen Kamala Harris, “Bu kesinlikle çaresizliğin ve umutsuzluğun sesi” diyerek Trump’a tepki gösterdi.

Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhuriyetçi Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger arasında cumartesi günü geçen bir telefon görüşmesinin kayıtlarına ulaştı. Gazete, yaklaşık bir saatlik telefon konuşmasından bazı bölümleri kamuoyu ile paylaştı. 

Görüşme kaydında Trump, seçimlerde hile yapıldığını ve kritik eyaletlerden biri olan Georgia’da seçimleri kendisinin kazandığını savunuyor. Trump, kayıtta eyalet sekreterine “Tek istediğim şey bu: Elde ettiğimizden bir fazlası olan 11 bin 780 oyu bulmak istiyorum çünkü eyaleti biz kazandık” derken sekreter Raffensperger ise Trump’a eyaletteki seçim sonuçlarının doğru olduğunu söylüyor.

Brad Raffensperger

Konu ile ilgili Twitter hesabından da açıklama yapan Trump, Cumhuriyetçi eyalet sekreteri ile seçim dolandırıcılığı hakkında konuştuğunu fakat kendisinin seçimde gerçekleştirilen hileler konusundaki soruları yanıtlamak istemediğini ileri sürdü. Raffensperger ise Twitter hesabından yaptığı açıklamasında, “Saygılarımla Başkan Trump: Söylediğiniz şey doğru değil, doğrular ortaya çıkacaktır” dedi. 

Resmi seçim sonuçlarına göre Demokrat rakibi Joe Biden’ın 11 bin 779 oy farkla kazandığı Georgia eyaletinde hile yapıldğını söyleyen Trump, bazı bölgelerde oy sayım makinelerinin illegal bir biçimde ortadan kaldırıldığını ve eyaletteki seçim sonuçlarının kendi lehine olması gerektiğini söylemişti. 16 delegesi bulunan Georgia eyaletinde Cumhuriyetçiler’in seçimde usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerine oylar yeniden sayılmış fakat sonuç değişmemişti. Trump’ın eyaletteki seçim sonuçlarının tescil edilmemesine yönelik mahkeme başvuruları ise karşılık bulmamıştı. 

Görüşmede neler üzerinde duruldu ve neler konuşuldu?

Bir saat süren görüşmede Trump’ın, “Georgia halkı kızgın, ülkedeki insanlar kızgın” dediği ve eyalet sekreterini ikna etmeye ve üzerinde baskı kurmaya çalıştığı duyuluyor. Başkan Trump, Biden’ın kazandığını söyleyen Raffensperger’i “çocuk” olarak nitelendiriyor.

Georgia’daki seçimleri kaybetmesinin mümkün olmadığını ve yüz binlerce oyla kazandıklarını iddia eden Trump, Raffensperger’e “Seçimleri yeniden hesapladığınızı söylemenin yanlış bir yolu yok” diyor. Raffensperger ise “Sayın Başkan, buradaki zorluk elinizdeki veriler ve bunların yanlış olması” diyerek cevap veriyor.

Trump, Georgia’da yapıldığını iddia ettiği fakat kanıt sunamadığı usulsüzlüklerin altını çizerek, “Neler yapıldığını biliyorsun ve bunu rapor etmiyorsun. Bu ceza gerektiren bir suç. Bunun olmasına izin veremezsin. Bu senin ve avukatın için büyük bir risk” diyerek Raffensperger’i yasal işlemler ile tehdit ediyor. 

Washington Post, görüşme sırasında Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows ve avukat Cleta Mitchell gibi Trump destekçilerinin de çağrıya katıldığını belirtiyor. 

Görüşmenin sonuna doğru Trump’ın, Raffensperger’i seçim sonuçlarının hileli olduğuna ikna edememesi üzerine, “Bu telefon görüşmesinin hiçbir yere gitmediğini biliyorum” dediği duyulurken Raffensperger konuşmayı, “Zamanınız için teşekkür ederim, Başkan Trump” diyerek bitiriyor.

Demokrat politikacılar tepkili: “Bu ses kesinlikle umutsuzluğun sesiydi”

Trump’ın Raffenberger ile yaptığı telefon konuşmasına başta başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris olmak üzere birçok Demokrat siyasetçiden tepki yağdı. 

Kamala Harris

Harris, pazar günü (3 Ocak) Savannah’ta Demokrat Senato adayları Jon Ossoff ve Raphael Warnock için düzenlenen bir kampanya etkinliğinde konuştu ve sızan bu telefon görüşmesine tepki gösterdi. “Bu ses kesinlikle umutsuzluğun sesiydi” diyen Harris, telefon konuşmasının cüretkâr bir güç istismarı olduğunu da sözlerine ekledi. 

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, ABD Kongre binasında gazetecilere verdiği demeçte, Trump’ın Raffensperger ile yaptığı telefon görüşmesinin “görevden alınmayı gerektiren bir suç” olduğunu söyledi ve “Seçimlere saldırmaya devam ediyor” dedi.

Bir diğer Temsilciler Meclisi üyesi Hank Johnson ise attığı tweette, “Pazartesi günü bir kınama kararı sunacağım. Trump şimdi istifa etmeli” mesajını paylaştı.  

Illinois Senatörü Dick Durbin de tepki gösteren isimler arasındaydı. Durbin Twitter’dan yaptığı açıklamasında, Trump’ın seçilmiş bir yetkiliyi, eyaletteki yasal olarak kabul görmüş oyları kasıtlı olarak değiştirmeye ve yanlış göstermeye itmeye yönelik bu utanç verici çabanın bir cezai soruşturmadan daha azını hak etmediğininin altını çizdi. 

5 Ocak’ta senatör seçimleri yapılacak

Sonucu büyük bir merakla beklenen ABD Senatosu’ndaki senatör seçimleri 5 Kasım’da Georgia’da yapılacak. 3 Kasım’daki başkanlık seçimleri ile birlikte yapılan Senato seçimlerinde adayların hiçbiri seçilebilmek için gerekli olan yüzde 50 oya ulaşamamıştı. Seçmenler, eyaleti Senato’da temsil edecek iki senatör seçecek. İki senatörün de Demokratlar’dan seçilmesi halinde, Senato’da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’ın sandalye sayısı eşit olacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.