Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Julian Assange davasında yeni karar: İngiliz mahkemesi Assange’ın ABD’ye iadesini reddetti

İngiltere’nin başkenti Londra’da görülen davada, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) iade edilip edilmeyeceği konusunda karar açıklandı. Mahkeme, ABD yönetiminin gizli belgelerini yayımlayan Assange’ın Vaşington’a teslim edilmesi talebini reddetti.

Yedi yıl İngiltere’nin başkenti Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşadıktan sonra 2019’un Nisan ayında gözaltına alınıp tutuklanan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) iadesine ilişkin davanın karar duruşması yerel saat ile 10.00’da (TSİ 13.00) yapıldı. Yargıç Vanessa Baraitser, avukatların savunma taleplerini kabul etmedi fakat Assange’ın ABD’ye iade edilmesi halinde intihar edebileceği tehdidini göze aldı ve iade talebini reddetti. Assange’ın ABD’ye teslim edilmesi yönündeki talebin reddedilmesi, Londra’daki mahkeme önünde toplanan Assange taraftarlarınca sevinçle karşılandı.

Assange’in avukatı Stella Morris, Der Spiegel’a yaptığı açıklamada müvekkilinin ABD’ye iade edilmesi halinde “korkunç bir sefalete” sürükleneceğini savunmuş ve bunun bir çeşit “ölüm cezası” anlamına geleceğini söylemişti. 

Vaşington, 2006 yılında WikiLeaks’i kuran Assange’ı “ABD tarihindeki en gizli belgeleri sızdırarak casusluk yasasını ihlal etmek” ve “birçok insanı tehlikeye atmak” ile suçluyor. Destekçileri ise kendisinin hukuk ihlallerini açığa çıkardığını söyleyerek Assange’ın arkasında duruyor.

Karar duruşması öncesinde Almanya’daki bir grup milletvekili, İngiltere hükümetine çağrıda bulunmuş ve Assange’ın korunmasını istemişti. 

Dava süreci nasıl gelişmişti?

Gazeteci Julian Assange’ın kurucusu olduğu WikiLeaks, 2009 yılında ABD’nin istihbarat kaynaklarına ait olduğunu belirten 1,2 milyon gizli belgeyi yayınlamaya başlamıştı. Belgeler arasında ABD’nin Irak ve Afganistan işgalleri sırasında işlediği insanlığa karşı suçlar da bulunmaktaydı. 

Hakkında İsveç ve ABD mahkemelerinde açılan davalardan ötürü dönemin Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correra tarafından Assange’a iltica hakkı tanındı. Bu kararın akabinde, İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliği’nin bir odasında yaşamak zorunda kalan Assange, yedi yıl boyunca aynı odada kaldı. 2017 yılında Ekvador’da yapılan seçimlerde Correra’nın yerine Lenin Moreno’nun seçilmesiyle politika değişikliğine gidildi ve ABD ile pazarlıklar yapılmaya başlandı. Yapılan bu pazarlıkların ardından, 11 Nisan 2019’da elçilikten çıkarılarak İngiltere polisine teslim edilen Assange, ABD’nin suçlamaları ve iade isteği nedeniyle o günden bu yana Londra’daki bir cezaevinde tutuluyor.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.