Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijer’de düzenlenen terör saldırısında ölenlerin sayısı 100’e yükseldi

Nijer Başbakanı Brigi Rafini cumartesi (2 Ocak) günü ülkesinin batısında yer alan Tchombangou ve Zaroumdareye köylerine düzenlenen saldırılarda ölü sayısının 100’e çıktığını söyledi. Rafini 3 Ocak Pazar günü yaptığı açıklamada, saldırının kimler tarafından düzenlendiğinin henüz bilinmediğini dile getirdi.

Batı Afrika ülkesi Nijer‘de yetkililer, cumartesi (2 Ocak) günü ülkenin batısında yer alan Tchombangou ve Zaroumdareye köylerine yapılan eşzamanlı saldırılarda, ilk belirlemelerde 70 sivilin hayatını kaybettiği belirtmişti. Nijer daha önce de El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı militanların saldırılarının hedefi olmuş ve yüzlerce insan hayatını kaybetmişti.

Nijer güvenlik yetkilileri, saldırıların İslamcı militanlar tarafından düzenlendiğinin tahmin edildiğini söyledi. Bölgenin belediye başkanı Almou Hassane de “100 kadar motosikletli saldırganın” iki köyde eşzamanlı saldırı düzenlediklerini açıkladı.

Nijer’de El Kaide militanları daha önce de saldırılar düzenlemişti ancak son yapılan saldırıların bu örgüt tarafından yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Nijer Başbakanı Rafini, pazar günü (3 Ocak) iki köyü de ziyaret ederek “Gerekli soruşturmalar yapılacak ve bu suç cezasız bırakılmayacak” açıklamasını yaptı.

Nijer’deki kanlı saldırılar, 10 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun istifasının hemen ardından geldi. Saldırı sonrasında açıklama yapan Issoufou, hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini iletti ve “Bu olay bize terörist grupların toplum uyumu için bir tehdit oluşturduğunu hatırlattı” dedi.  

Geçen hafta da Nijer’in sınır komşusu Mali’de, Afrika’nın Sahil bölgesindeki şiddetle mücadele için Batı Afrika ve Avrupalı güçlerden oluşan Fransa yönetimindeki koalisyon güçlerine yönelik saldırılarda beş Fransız askeri hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.