Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Georgia’daki kritik Senato oylaması öncesi Vaşington’da toplanacak Trump destekçilerine “silah getirmeyin” uyarısı

ABD’nin Georgia eyaletinde başkanlık seçimleri ile birlikte yapılan Senato seçimlerinde eyaletteki adayların yüzde 50 oy toplayamaması üzerine ikinci tura gidiliyor. Oylamadan çıkacak sonuç, ABD Senatosu’nda çoğunluğu kimin elinde bulunduracağını belirleyecek. Görev süresi yakında sona erecek 45. ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri, 5 Ocak Salı günü başkent Vaşington’da toplanarak seçim sonuçlarını bir kez daha protesto edecek. Protestoya katılması beklenen gruplar arasında radikal sağcı örgütlerin de olduğu belirtilirken Vaşington Polis Departmanı, Trump destekçilerine “Protestoya silah getirmeyin” uyarısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Georgia eyaletinde, Vaşington’daki ABD Senatosu’na seçilecek isimlerin belirleneceği ikinci tur seçimleri bugün (5 Ocak Salı) düzenleniyor.

Trump’ın 3 Kasım’da düzenlenen seçimlerin hileli olduğuna dair iddiaları sürerken Cumhuriyetçi Parti, Georgia’daki sandalyelerden en az birini kazandığı takdirde Senato’daki çoğunluğunu sürdürecek. Eğer oylamada Senato’nun iki koltuğunu da Demokrat Parti kazanırsa, Demokratlar uzun bir süre sonra hem Beyaz Saray’ı, hem Temsilciler Meclisi’ni, hem de Senato’yu yönetecek. Oylama, Demokratların ve Biden’ın hayata geçirmek istediği düzenlemeler açısından da önemli.

Georgia’da Cumhuriyetçi David Perdu ve Kelly Loeffler, Demokrat Jon Ossoff ve Raphael Warnock ile ikinci tur için yarışacak.

Georgia uzun bir süredir Cumhuriyetçilerin baskın olduğu bir eyalet ancak kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde eyaleti Demokrat Biden kazanmıştı.

Sonuçların 6 Ocak Çarşamba günü sabah saatlerinde belli olması beklenirken Vaşington Polis Departmanı da Trump destekçilerinin şehirde organize edeceği “seçim sonuçları protestosu” için alarm durumuna geçti.

Protestoya katılması beklenen gruplar arasında radikal sağcı örgütlerin de olduğu belirtilirken Vaşington Polis Departmanı Vekil Şefi Robert Contee, protestolarda şiddete ve şiddet çağrılarına karşı sıfır tolerans göstereceklerini belirterek “Bazılarının başkente silahlarıyla geleceğini duyduk ancak buna kesinlikle izin verilmeyecek” dedi.

Vaşington’un Demokrat Valisi Muriel Bowser ise protesto hakkında yaptığı açıklamada “Anayasamız korunacak. Joe Biden ve Kamala Harris, ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı olacaklar” dedi.

Öte yandan Cumhuriyetçi Parti’den 11 Senatör ve 140 Temsilciler Meclisi üyesi, Biden’ın kazandığı seçimin sonuçlarının resmileştirilmesi için 6 Ocak’ta ABD Kongresi’nde yapılacak oturumda sonuçlara itiraz edeceklerini açıkladı.

Derleyen: Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.