Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’un meydan yarışmaları sonuçlandı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Taksim’den memnun olan varsa, beni arasın” dedi

Taksim, Bakırköy, Kadıköy meydanları ve Salacak sahiliyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaptığı yarışmaları kazananlar ödüllendirildi. Törende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Hafta sonu duygusunu dile getiren siyasi partinin grup başkanvekili, ‘Biz yaptık’ dedi. İlk defa ‘biz’ kelimesini kullandırmanın keyfini yaşıyorum. Evet; biz yaptık, biz yapıyoruz, biz yapmaya devam edeceğiz. Çünkü o ‘bizin’ içerisinde, bütün İstanbullular var” dedi.

Ödül törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Emrah Şahan, yarışma süreciyle ilgili detaylı bilgiler paylaştı. 

Kazanan projelerin sahiplerine plaketlerini veren İmamoğlu, sözlerine, “Benim için çok gurur verici bir an” diye başladı, “Hep söylediğimiz bir şey vardı başından beri: ‘Mutlak şeffaf olacağız, mutlak katılımcılığı destekleyeceğiz ve kesinlikle bizi, en az hatayı yapmaya dönük koruyacak mekanizma olan ortak aklı, her zaman hakim kılacağız’ demiştik. Bunu da hala en güçlü şekilde savunuyoruz. Bunun İstanbul adına en tatlı tanımı, ‘İstanbul senin’ tanımlaması” dedi.

“Kurulun kararlarını artık daha yakından takip edeceğim”

“İstanbul’a kimliğini kazandıran anları konuşuyoruz” diyen İmamoğlu, “İşte Taksim Meydanı…  Yüzyıla imzasını vurmuş bir alan. Acısıyla, tatlısıyla ne yazık ki bazen çok kötü anılarıyla, bazen de büyük coşkularıyla kentin çok değerli alanı. Aslında bir cumhuriyet meydanı… Taksim Meydanı kadar geçmişteki ismine baktığımızda, Gezi Parkı’yla beraber, çevresiyle beraber İstanbul için çok önemli bir alandan bahsediyoruz. Salacak, bana göre kıyıları Üsküdarımız’ın o güzel sahil şeridi dünyanın en güzel manzarasına sahip. Kız Kulesi’nden Dolmabahçe Sarayı’na kadar. Bir taraftan tarihi yarımadada; Topkapı Sarayı’ndan Sultanahmet’e, Ayasofya’ya varıncaya kadar; o güzel silüeti, en güzel karşıladığınız, en güzel gördüğünüz yer. Geçmişte bir dönem Kadıköylü bir dönem Bakırköylü bir insan olarak, hem Kadıköy Meydanı’nın milyonlarca insanı ağırladığını hem Bakırköy Meydanı’nın milyonlarca insanı ağırladığını biliyoruz. Dolayısıyla buralar, aslında bütün duygularımızın yansımış haline dönüşsün istiyoruz. Yani asla kimsenin ayırt edilmediği, herkesi kucakladığı, herkesi bir araya getirebildiği, herkesin konuşabildiği kendisini ifade edebildiği ama çağdaş bir biçimde, uygar bir biçimde ifade edebildiği alanlara dönüşmesini sağlamak” diye konuştu. 

İmamoğlu, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı, kurulun vereceği kararları artık daha yakından takip edeceğini söyledi:  “Kurulun bu tarz alanları incelemesi, irdelemesi kadar doğal bir süreç yok. Zaten sorumlulukları bunu gerektiriyor. İki tane takip edeceğim konu var. Birincisi; buna benzer başka kurum ya da kuruluşların getirdiği birtakım projelerin geçiş hızlarına bakacağım. 16 milyon İstanbullu’nun onay verdiği bu tasarımlara dair süreçlerin hızlarını takip edeceğim. Bir başka konu da ben, bugüne kadarki kurul süreçlerini uzaktan izledim. Hep bir sabırla izledim. Şu anda kurulda onay bekleyen başka meselelerimiz de var. Başta Saraçhane binasıyla ilgili olsun, başka konularla ilgili olsun. Bu hususları, bundan sonra çok daha yakın mesaiyle, gerekirse fiziksel anlamda oraya giderek, bizzat bilgi alarak da takip edeceğim. Umut ediyorum ki oradaki kurul üyeleri, oradaki kıymetli meslek organlarının ve kurumların temsilcileri, İstanbul’a yakışan bir tavırla ve anlayışla hareket ederler. Eleştiri ve öneriler de getirilebilir. Onların düzeltilmesi ve değerlendirilmesi süreçleriyle beraber, hızlı bir biçimde sonuca kavuşturulur, birebir takip edeceğim”.

“Taksim’den memnun olan varsa, beni arasın”

“Benim bildiğim böyle bir proje tasarım süreci yok” diyen İmamoğlu, “Şu anda Taksim zaten yerinde duruyor. Memnun olan varsa, beni arasın. Ben, memnun olan bir kişiyi duymadım. Zaten tasarım mı değil mi o da belli değil. Orada, tabiri caizse, bir düzenleme var. Diğer alanlarla ilgili de bazı ofislerde tasarımlar alınmış ama bu şekilde, katılımcılığı en üst seviyede olan tasarım biçimi, bugüne kadar pek de uygulanmamış ne yazık ki. Bu anlamda ilk diyebiliriz yaptığımız uygulamalara. Biz, şu anda mevcutta, İBB’nin bu tasarımlarıyla kurula gideceğiz” diye konuştu. 

Projeleri kazananlar:

Taksim Meydanı için düzenlenen yarışmanın galibi, 15 sıra numaralı proje oldu. Ödül, Şerif Süveydan, Burcu Sevinç Yılmaz, Rıfat Yılmaz, Süleyman Yıldız, Sezer Bahtiyar, Murat Güvenç ve Herman Salm’dan oluşan ekibe gitti. Bakırköy Meydanı’nın yapımını, 9 sıra numarasıyla yarışmaya katılan projenin mimarları Ali Önalp, Elif Tan, Güney Gültekin, Burak Yardımcı, Erhan Arslan ve Hatice Kübra Öztürk üstlenecek. Kadıköy Meydanı, 26 sıra numaralı projenin sahipleri Selahattin Tüysüz, Hasan Sıtkı Gümüşsoy, Erhan Vural, Pelin Tüysüz, Nursen Gümüşsoy Kısar ve Serkan Sınmaz tarafından yeniden şekillenecek. Salacak kıyılarının çehresini değiştirecek 42 sıra numaralı projenin uygulayıcıları ise Mehmet Cemil Aktaş, Pınar Kesim Aktaş, Rümeysa Konuk, Ecem Sevin, Şeyma Kahraman, Ezgi Umut Türkoğlu ve Başak İncekara olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.