Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni yılla birlikte gelen zamları vatandaşa sorduk: “Uygulamaya konan zamlar ile asgari ücrete yapılan zam birbiriyle orantılı değil”

Haber: Hande Sena Kandemir & Ali Macit

Yeni yılın gelmesiyle birlikte çeşitli hizmet ve ürünlere de zamlar gelmeye başladı. Elektrik ve doğalgaza gelen zammı köprü ve otoyollara gelen zam takip ederken enflasyon oranının açıklanmasının hemen ardından alkollü içkilerden alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) de arttırılacağı açıklandı.

2020 yılının son UKOME toplantısının ardından minibüs, taksi ve dolmuş ücretleri için yüzde 11’lik bir zam yapılmıştı. Yeni yılın gelmesiyle otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine de ortalama yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zamlara ek olarak yeni yılda alkollü içecek ve tütün içeren purolardan alınan ÖTV vergilerinde de artışa gidildi.

“Açıklanan enflasyon oranı asgari ücrete aynı şekilde yansımadı”

Zam oranlarıyla ilgili konuşan bir vatandaş, “Açıklanan enflasyon oranı asgari ücrete aynı şekilde yansımadı” diyerek vergilerde yapılan zamlarla maaş artışlarının orantısız olduğunu vurguladı. Türkiye 2020 yılını yüzde 14,60 enflasyon ile kapatmıştı.

Bir başka vatandaş, özellikle toplu ulaşım araçlarına yapılan zamların öğrenciler için büyük hayal kırıklığı yarattığını vurgulayarak öğrencilere yatan bursların zamlar karşısında çok yetersiz kaldığını ifade etti.

Yapılan zamlar esnafı da memnun etmiyor

Yeni yılda uygulamaya konulan zamlar esnaf tarafından da hoş karşılanmıyor. Taksilere gelen yüzde 11’lik zammı değerlendiren bir taksici, bu zammın daha çok taksi sahiplerine yarayacağını, şoförlere pek katkı sağlamayacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.