Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Georgia’daki Senato seçimlerinde Demokrat Warnock bir koltuğu kazandı, ikinci koltuk için de önde olan Demokratlar Senato’da çoğunluğu elde etmek üzere

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım2020’de yapılan başkanlık seçimlerini Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın kazanmasının ardından gözler 5 Ocak Salı günü Georgia eyaletinde yapılan Senato seçimlerindeydi. Resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat aday Raphael Warnock, Cumhuriyetçi Kelly Loeffler’i 25 binden fazla oy farkıyla geçerek Senato’daki bir sandalyenin sahibi oldu. Diğer sandalye için yarışan Cumhuriyetçi David Perdue ve Demokrat Jon Ossoff’un oy sayılarının birbirlerine çok yakın olduğu belirtilirken Ossof’un kazanmaya daha yakın olduğu gelen son bilgiler arasında.

Georgia’daki ikinci tur seçimlerde Cumhuriyetçi David Perdu ve Kelly Loeffler, Demokrat Jon Ossoff ve Raphael Warnock ile yarışıyor.

Associated Press (AP) tarafından açıklanan ilk sonuçlara göre, oyların yüzde 97’sinin sayıldığı yarışta Demokrat Raphael Warnock, Cumhuriyetçi Kelly Loeffler karşısında oyların yüzde 50.5’ini aldı ve Senato’daki bir sandalyenin sahibi oldu. Böylece Warnock, güney bölgesinden ABD Senato’suna seçilen ilk siyah senatör oldu.  

Diğer sandalye için yarışan Demokrat Jon Ossoff ile Cumhuriyetçi David Perdue arasındaki yarış da başa baş gidiyor. Ossoff ile Perdue arasındaki yarışı, oyların yüzde 50.11’ini alan Ossoff önde götürüyor. Fakat eyalet yasalarına göre, Ossoff’un oyların yüzde 49.89’unu alan Perdue ile arasındaki oy farkının yüzde 0.5’ten daha az olması durumunda oylar yeniden sayılabilecek. ABD medyası, Ossoff’un gün içerisinde zaferini açıklamasını bekliyor.

Eyalet tarihinin ilk siyah Senatörü Raphael Warnock

Senato’ya gidecek Cumhuriyetçi Raphael Warnock, siyahların eşit haklar mücadelesinin en önemli isimlerinden Martin Luther King Jr.’ın da bir dönem görev yapmış olduğu Atlanta’daki Ebenezer Baptist Kilisesi’nde papaz. 

Seçimlerden önce yaptığı konuşmada ABD’nin seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Kaliforniya’da Senatör olarak görev yapan ilk siyah kadın olduğunu hatırlatan Warnock, kendisinin de Georgia’dan seçilen ilk siyah senatör olabileceğini dile getirmişti. 

Raphael Warnock

Georgia’daki seçimlerin önemi ne? 

Her eyaletin ikişer temsilcisinin bulunduğu 100 üyeli ABD Senatosu’nda Cumhuriyetçilerin 50 sandalyesi bulunuyor. Demokratların sandalye sayısına ise parti ile beraber hareket eden iki bağımsız Senatör eklendiğinde bu sayı 48 oluyor. 

Cumhuriyetçiler, Georgia’daki sandalyelerden en az birini kazanırsa Senato’da çoğunluklarını koruyacak. Eyaletteki iki sandalyeyi Demokratların kazanması durumunda ise her iki parti 50 ile eşit üyeye sahip olacak. Bu durumda da 3 Kasım’daki seçimlerde Başkan Yardımcısı seçilen ve Senato’nun başkanı olan Kamala Harris, eşitliği bozan oyu kullanacak. 

Georgia’daki seçimlerde “katılım rekoru” kırılabilir

ABD Kongresi’nin üst kanadı olan ABD Senatosu, 2014 yılından günümüze dek Cumhuriyetçi Parti tarafından kontrol ediliyor. Senato, yasal düzenlemelerin geçmesi, kabine üyelerinin onaylanması gibi birçok konuda kilit rol oynuyor. Oylama bu nedenle Demokratların ve seçilmiş başkan Joe Biden’ın hayata geçirmek istediği yasal düzenlemeler açısından da önemli.

İlk turda hiçbir aday yüzde 50’yi geçememişti

3 Kasım 2020’de başkanlık seçimleriyle birlikte yapılan Senato seçimlerinde, eyaletteki hiçbir adayın yüzde 50’yi geçememesi nedeniyle ikinci turan kalan Georgia seçimlerinde eyaletin Senato’daki her iki sandalyesi için mektupla ya da erken oy kullanma işlemi haftalar öncesinde başlarken doğrudan oy kullanma işlemi ise 5 Ocak Salı günü tamamlandı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.