Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Geçen hafta İngiltere’deki her 50 kişiden biri virüse yakalandı, aşılama dünya genelinde tahmin edilenden daha yavaş ilerliyor

Çin’de artan koronavirüs vakaları, yeni önlemleri beraberinde getirdi. Geçen hafta İngiltere’de her 50 kişiden biri virüse yakalandı. İsrail’de genel karantina önlemleri sıkılaştırılıyor. Her altı saniyede bir kişinin virüse yakalandığı Los Angeles’ta oksijen stokları yetersiz kalıyor. Aşılama süreci dünya genelinde tahmin edilenden daha yavaş ilerliyor. 63. Grammy Ödül Töreni ertelendi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Çin’de artan koronavirüs vakaları, yeni önlemleri beraberinde getirdi

Çin, yeni bir koronavirüs dalgasına yakalanmamak adına başkent Pekin ve çevre bölgelerde alınan önlemleri artırdı. Pekin ve Tientsin şehirlerinin ortasında bulunan Hebei eyaletine 6 Ocak Çarşamba gününden itibaren geçerli olacak seyahat kısıtlamaları getirildi, toplantılar ve toplu etkinlikler yasaklandı.

Yurtiçi kaynaklı 23 yeni koronavirüs vakasından 20’sinin Pekin’e komşu olan Hebei eyaletinde çıkmasından dolayı 5 Ocak’ta eyalet genelinde “acil durum” ilan edilmişti.

Eyaletin başkenti olan 11 milyonluk Shijiazhuang’da da acil durum kapsamında alınan önlemler artırıldı. Zhengding Uluslararası Havaalanı’ndan yapılan açıklamaya göre, kente seyahat etmek isteyen herkesin uçak ya da trene binmeden önce son 72 saat içinde alınan negatif sonuçlu bir koronavirüs testi ibraz etmeleri gerekecek. Ayrıca şehirdeki tüm kreş, ilk ve ortaokullarda yüz yüze eğitim askıya alınırken bütün toplanmalar yasaklandı ve Shijiazhuang Şehirlerarası Otobüs Terminali de kapatıldı.

Öte yandan Çinli yetkililerden Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) virüsün kökenine dair araştırma yapacak ekibine hâlâ izin çıkmadı. Virüsün kaynağını öğrenmek için 10 kişilik bir ekibin ocak ayında Vuhan’a gelmesi bekleniyordu. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’den gerekli izinlerin henüz tamamlanamamasını “Hayal kırıklığına uğradık” diyerek duyurdu. 

Geçen hafta İngiltere’deki her 50 kişiden biri virüse yakalandı

İngiltere’de vaka sayılarındaki artış nedeniyle üçüncü kez genel karantina ilan edilirken Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), geçen hafta ülkedeki her 50 kişiden birinin koronavirüse yakalandığını açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 5 Ocak Salı günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, mutasyona uğramış virüsün bulaşma hızının önüne geçmek için hükümetin ülke genelinde devam eden aşılanma sürecine odaklanacağına dair söz verdi.

Johnson, şu ana kadar 1,3 milyon İngiltere vatandaşının aşılandığını söyledi ve karantina sürecinin 70 yaş üzeri bireyler, bakımevinde kalan vatandaşlar ve sağlık çalışanları gibi grupların aşılanması tamamlanana kadar sürebileceğini belirtti. İngiltere Başbakanı Johnson, toplamda 13,9 milyon öncelikli hastanın aşılanmasına yönelik hedeflerini şubat ayının ortalarına kadar gerçekleştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Aşılamada dünya birincisi olan İsrail, karantina önlemlerini sıkılaştırıyor

Dünyada vatandaşlarını en hızlı aşılayan ülke konumunda bulunan İsrail’de, aralık ayının sonunda ilan edilen genel karantinanın sıkılaştırılacağı açıklandı. Yeni kurallar doğrultusunda ülkedeki bütün okullarda yüz yüze eğitime ara verilecek. Bunun yanı sıra market, eczane, fırın gibi ihtiyaçları karşılayan işletmeler dışında bütün işletmeler kapatılacak. 

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 9,3 milyonluk nüfusa sahip ülkede bugüne kadar 3 bin 489 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken 455 binden fazla kişi virüse yakalandı. 

Her altı saniyede bir kişinin virüse yakalandığı Los Angeles’ta oksijen stokları yetersiz kalıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles şehrinde, Sağlık Hizmetleri İdaresi, yoğun bakım ünitelerindeki aşırı yoğunluktan dolayı şehir genelinde oksijen desteği bulmakta sıkıntı yaşadıkları açıkladı. 

Giderek artan enfekte hasta sayısından dolayı tedarik zincirinde çeşitli sorunlar yaşandığı belirtilirken sağlık görevlilerine, ambulanslarda hastalara verilen oksijen desteğinde kısıtlamaya gidilmesi çağrısında bulunuldu. 

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, pazar günü (3 Ocak) CBS kanalına verdiği demeçte, şehirde her altı saniyede bir kişinin virüse yakalandığını açıkladı.

Dünya genelinde aşılama, tahmin edilenden yavaş ilerliyor

Dünya çapında büyük umutlarla başlanılan kitlesel aşılanma süreci, çeşitli engeller yüzünden tahmin edilenden daha yavaş ilerliyor. Birçok ülkede, sağlık kurumları tarafından acil kullanım izni alan aşılar öncelikli gruplara uygulanmaya başlanırken ülkelerin aşılama hızları farklılık gösteriyor.

ABD

6 Ocak Çarşamba günü itibarıyla, ülkenin dört bir yanına gönderilen yaklaşık 17,5 milyon Pfizer-BioNTech ve Moderna aşısının yalnızca 4,2 milyonu vatandaşlara uygulandı. Oysa Donald Trump yönetimi, aşıların dağıtımını ve uygulanmasını hızlandırmak için oluşturulan Işık Hızı Ötesi Operasyon (Operation Warp Speed) kapsamında 2020 yılının sonuna kadar 20 milyon ABD’liyi aşılamayı planlıyordu. Buna karşılık Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), aşılama sürecini hızlandırmak için tıpkı İngiltere gibi ilk aşamada olabildiğince çok insana aşının ilk dozlarını uygulamak için aşıların ikinci dozunu ertelemeyi gündemine aldı.

İsrail

İsrail, şu ana kadar aşılama konusunda dünyada en hızlı hareket eden ülke oldu. Sağlık Bakanı Yuri Elderstein’ın açıklamasına göre 9,3 milyon nüfuslu ülkede, nüfusun yaklaşık yüzde 15’i aşılanmış durumda.

Avrupa Birliği

İngiltere, Pfizer-BioNTech aşısına acil kullanım onayını veren ilk ülke olurken Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşının onayı için daha yavaş bir kabul sürecini benimsemişti. EMA, bugün yaptığı açıklamada da Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından geliştirilen aşıya onay verildiğini duyurdu. Moderna aşılarının önümüzdeki haftadan itibaren kıta genelinde dağıtımına başlanması bekleniyor. 

 Çin

Çin’de yaz aylarında başlayan aşılama çalışmalarında bugüne kadar beş milyondan fazla kişi aşılandı. Ülkede şubat ayına kadar 50 milyon kişinin aşılanması planlanıyor.

63. Grammy Ödül Töreni ertelendi

Müzik dünyasının Oscar’ı olarak bilinen Grammy Ödülleri’nin 63’üncüsü, Kaliforniya’da koronavirüs vakalarında görülen hızlı artış nedeniyle ertelendi. 

Los Angeles İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 31 Ocak’ta Los Angeles’taki Staples Center’da yapılacak ödül töreninin, koronavirüs salgınındaki hızlı vaka artışları nedeniyle ertelendiği duyuruldu. Yeni tarih henüz duyurulmasa da her sene yaklaşık 18 bin seyirci toplayan ödül töreninin şimdilik mart ayında yapılması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.