Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongresi, Joe Biden’ın başkanlığını tescil etti: Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi ve Senato’da kontrol artık Demokratlar’da

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi, 3 Kasım 2020’de yapılan seçimlerin sonucunu onayladı. Delege oylarının sayımında, Joe Biden’ın başkanlığını garantileyen 270 oy resmen tescil edildi. Böylece, 2009 yılından bu yana ilk kez hem Beyaz Saray’da hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da kontrol Demokratlar’a geçmiş oldu.  

ABD’de Trump yanlılarının Kongre baskınının ardından Demokratlar’ın Senato zaferi gölgede kalsa da Biden’ın galibiyetinin tescil edileceği Kongre oturumu yeniden başladı ve Biden’ın seçim zaferi resmiyet kazandı. Donald Trump’ın 232 delege oyuna karşı 306 delege oyu toplayan Demokrat Joe Biden’ın zaferi, 14 Aralık’ta Seçiciler Kurulu’nun onayının ardından Kongre’den de resmi onayı almış oldu.

Trump, tescilin ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Seçimin sonucuna tamamen karşı çıkıyor olsam da 20 Ocak’ta sağlıklı bir görev teslimi olacak. Her zaman sadece yasal oyların sayılmasını sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğimizi söyledim. Bu, başkanlık tarihindeki en başarılı ilk dönemin sonu olsa da ‘Amerika’yı yeniden harika yapma’ mücadelemizin sadece başlangıcı” dedi.  

Senato’da kontrol artık Demokratlar’da

ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçimlerini Demokratlar’ın adayı Joe Biden’ın kazanmasının ardından gözler 5 Ocak Salı günü Georgia eyaletinde yapılacak oylamaya çevrilmişti. Georgia’da, 3 Kasım’daki seçimlerde hiçbir adayın yüzde 50 barajını geçememesi üzerine yapılan ikinci tur seçimlerin sonucunda Senato’daki iki koltuğu Demokrat adaylar Raphael Warnock ve Jon Ossoff kazandı.

Raphael Warnock ve Jon Ossoff

Associated Press (AP) tarafından açıklanan sonuçlara göre, Demokrat Raphael Warnock, Cumhuriyetçi Kelly Loeffler karşısında oyların yüzde 50,8’ini aldı ve Senato’daki bir sandalyenin sahibi oldu. Diğer sandalye için yarışan Demokrat Jon Ossoff ise Cumhuriyetçi David Perdue’a karşı oyların yüzde 50,4’ünü alarak Senato’nun kontrolünün Demokratlar’ın eline geçmesini garantiledi. 

ABD Kongresi’nin üst kanadı olan ABD Senatosu, 2014 yılından bu yana Cumhuriyetçi Parti tarafından kontrol ediliyordu. Senato, yasal düzenlemelerin geçmesi, kabine üyelerinin onaylanması gibi birçok konuda kilit rol oynuyor. Demokratlar’ın Senato’daki hâkimiyeti ele geçirmesi, 20 Ocak’ta görevine başlayacak olan Biden’ın yargıç atamalarında ve koronavirüs yardım paketlerine ilişkin yasal düzenlemelerde elini rahatlatacak. Biden, sonuçların kesinleşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Georgia seçmenleri dün bir mesaj verdiler: Karşılaştığımız krizlere karşı harekete geçmek istiyorlar ve bunu hemen istiyorlar” dedi. 

Raphael Warnock ve Jon Ossoff kimdir?

Georgia’yı Senato’da temsil edecek olan 51 yaşındaki Demokrat Raphael Warnock, Atlanta’daki Ebenezer Baptist Kilisesi’nde (siyahların eşit haklar mücadelesinin en önemli isimlerinden Martin Luther King Jr.’ın da bir dönem vaaz verdiği kilise) papaz olarak görev yapıyordu. Warnock, güney bölgesinden ABD Senatosu’na seçilen ilk siyah senatör olurken, ABD tarihinin de 11’inci siyah senatörü oldu.

Warnock, zaferini ilan ettiği konuşmasında, annesi Varlene’in gençliğinde yaşadığı zorlukları anlatarak, “Önceki gün, eskiden başkasına ait pamukları toplamak için kullandığı 82 yıllık elleri ile bu kez oyunu kullandı ve en küçük oğlunu ABD senatörü olarak seçti. Çünkü burası Amerika” diye konuştu.

Senato’nun en genç üyesi olarak Vaşington’a gidecek 33 yaşındaki Jon Ossoff ise Atlanta doğumlu bir belgesel yapımcısı. Lise öğrencisiyken, 2020 yılında vefat eden sivil haklar savunucusu ve Temsilciler Meclisi üyesi John Lewis’in yanında staj yapan Ossoff, daha sonra dış politika ve ulusal güvenlik konularında uzmanlaşarak bazı Demokrat Kongre üyelerine danışmanlık yapmaya başladı. 2012 yılında Londra merkezli, Insight TWI adlı bağımsız bir prodüksiyon şirketine katılan Ossoff, halen şirketin CEO’su olarak görev yapıyor.

Ossoff da kazandığı zafer sonrası yaptığı açıklamada, “ABD Senatosu’nda size dürüstlük, alçakgönüllülük ve onurla hizmet etmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

Seçimleri kaybeden Cumhuriyetçi adaylar ise Başkan Trump’ın liderliğini takip edeceklerine ve sonuna kadar savaşacaklarına dair söz verdi. Perdue, seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, “Mevcut tüm kaynakları harekete geçireceğiz ve oy pusulalarının tekrar sayılmasını sağlamak için tüm yasal başvuruları yapacağız” diye konuştu.

Zafer, Trump destekçilerinin Kongre baskını nedeniyle gölgede kaldı

Demokratlar’ın Georgia zaferi, Trump destekçilerinin başkent Vaşington’daki Kongre binası Capitol’e saldırmalarıyla gölgede kaldı. 

Seçim sonuçlarını tanımayan ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Ocak Çarşamba günü Vaşington’da düzenlediği mitingde yaptığı konuşmanın ardından Trump’ın destekçileri, Biden’ın başkanlığının onaylanacağı saatlerde Kongre binasını bastı. Protestolar sonrasında yerel saat ile 18:00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan edilirken çıkan olaylarda dört kişi hayatını kaybetti, 54 kişi de gözaltına alındı.

Kongre oturumunun tekrar başlamasının ardından Arizona ve Pensilvanya’daki seçim sonuçlarına yapılan itirazlar reddedildi

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Capitol’de yaşanan şiddetin derhal son bulması gerektiğine yönelik çağrıda bulundu. Pence, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Barışçıl protesto her Amerikalı’nın hakkıdır ama Kongre binamıza yönelik bu saldırıya hoşgörü gösterilmeyecektir” diyerek protestocuların binayı terk etmesini istedi. 

Mike Pence

Kongre binasında yaşanan olaylara müdahale edilmesinin ardından Pence, seçilmiş başkan Joe Biden’ın başkanlığının onaylayacağı oturumu yeniden başlattı. Pence oturumu açarken, “Bugün ABD Kongresi’nin karanlık bir günüydü. Ancak başkent polisinin, federal, eyalet ve yerel güvenlik birimlerinin yoğun çabası sayesinde bertaraf edildi. Kongre güvenlik altına alındı. Burada yaşanan şiddeti en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu kutsal koridorlarda yaşanan can kaybının da Kongre’yi savunurken yaralananların da yasını tutuyoruz. Bugün başkentimizi savunduk. Burası hâlâ halkın meclisi. Burada yeniden toplandığımız sırada dünya demokrasimizin direncine ve gücüne bir kez daha tanık olacak” dedi. 

Temsilciler Meclisi, Trump’a sadık Kongre üyeleri tarafından Arizona eyaletinde Joe Biden’ın zaferine yapılan itirazı geri çevirdi. Arizona için yapılan itirazların ardından Senato, Pensilvanya eyaletindeki seçim sonucuna yapılan itirazı da reddetti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.