Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, savcılık kararına rağmen imha edilmeyen telefon kayıtları nedeniyle bireysel başvuruda bulunan kişinin haklarının ihlal edildiğine karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Hizbullah terör örgütü soruşturmasında telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi neticesinde elde edilen kayıtların karara rağmen imha edilmemesi ve davalarda kullanılması ile ilgili yapılan başvuruda ihlal kararı verdi. AYM kararında, başvurucu Abdullah Aslan’ın hak ihlalinin ortadan kaldırılması için yeniden yargılanmasını istedi.

Takipsizlik kararı ile dinleme kayıtlarının imhasına karar verildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hizbullah terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla 2011 yılında Abdullah Aslan ile ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Aslan hakkında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması tedbiri uygulandı. Aslan’ın da aralarında bulunduğu 65 şüpheli için 2015 yılında takipsizlik kararı verildi. Kararın gerekçesinde, şüpheliler hakkında telekomünikasyon yoluyla iletişimin denetlenmesi tedbiri uygulandığı ve sözkonusu tedbirin uygulanmasına 22 Mayıs 2013 tarihinde son verildiği belirtildi. Kararda, mahkeme kararlarına dayanılarak icra edilen iletişimin dinlenmesi, tespiti, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin tedbirlerin kaldırıldığı vurgulandı. Kararda ayrıca, adli emanet memurluğunda bulunan kayıtlı materyallerin imha edilmesi kararlaştırıldı.

Açtığı tazminat davası reddedildi

Takipsizlik kararı ile imha edilmesi istenen telefon kayıtlarının farklı mahkemelerdeki 24 farklı dosyada kullanıldığını ve UYAP sistemine yüklendiğini tespit eden Abdullah Aslan, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kişinin mahremiyetine ve haberleşmesine yönelik müdahaleler dolayısıyla oluşan zararların devlet tarafından tazmin edilmesi için 20 bin liralık tazminat davası açtı. Mahkemenin, 2017 yılında verdiği davanın reddi kararını İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi de onayınca Aslan, AYM’ye bireysel başvuru yaptı.

AYM, ihlal ve yeniden yargılama kararı verdi

AYM’ye telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi neticesinde elde edilen kayıtların imha edilmediği ve alenileştirildiği, açtığı tazminat davasının da reddedilmesi nedeniyle özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetiyle bağlantılı olarak etkili başvuru hakkının ihlal edildiği iddiasıyla başvuran Aslan’ın davasında karar çıktı. AYM kararında, özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyetiyle bağlantılı olarak etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Etkili başvuru hakkının da ihlal edildiği belirtilen AYM kararında, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.