Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: ABD’de isyan – Seçimle gelen seçimle gitmek istemeyince

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta yayımladığı yazısında, önceki gün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yanlılarının, Senato’nun çoğunluğunu Demokratlar’ın kazanması üzerine Kongre’yi bastığı, bazı yorumcularca “darbe girişimi” olarak tanımlanan olayı yorumladı.

Yetkin, Trump için, “seçimle geldiği koltuktan seçimle indirilmeyi hazmedemeyen, koltuğu seçimle bırakmamak için her şeyi göze almış bir liderin ülkesini nasıl itibarsızlaştırdığını gördük” yorumunu yaptı.

Yaşananları “darbe girişimi” olarak niteleyen Yetkin, “CNN yayınında ‘Asker nerede?’ cümlesinin defalarca sarf edildiğini, darbe girişiminden, iç savaş endişesinden söz edildiğini duyduk. Polisin dur ihtarına uymadı diye siyahların sokakta sırtından vurulduğu Amerikan demokrasisinde ırkçı-faşist beyazların Kongreyi basmalarına, ABD Bayrağı yerine Trump bayrağı çekmelerine seyirci kalındığını izledik. Baskında öldürülenlerin sayısı 4’e yükseldi. Görünüşte Trump’ın oylarının çalındığı, (Georgia eyaletinde) seçimin tekrarlanması gerektiği gibi demokratik bir taleple ayaklanan güruhu bizzat Trump kışkırtmıştı” dedi.

Yetkin, tüm dünyadan, ABD’de yaşananlara tepki mesajları geldiğini ve Türkiye’nin verdiği tepkinin, ABD televizyonlarında tepki çektiğini de belirtti:

“Ancak bütün dünyadan gelen mesajlar arasında, o kargaşa içinde dahi Amerikan televizyonlarında mesajları okunan ülke Türkiye oldu. Hem Dışişleri Bakanlığının hem TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un açıklamaları haber oldu. Ama maalesef övünülecek bir şekilde verilmedi. CNN ve NBC ‘Bakın ne hallere düştük, bir diktatör tarafından yönetilen Türkiye bize ders veriyor’ gibilerinden duyurdu örneğin.”

Yetkin ayrıca, ABD’de yaşananlarla, Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da yaşananları karşılaştırdı:

“Öte yandan gerek Dışişleri Bakanlığı gerek Meclis Başkanının beyanları adeta 15 Temmuz sonrasında ABD’den Türkiye’de ‘taraflara itidal ve diyalog’ telkin eden açıklamalara karşılık verir gibiydi. Seçimle gitmeyi hazmedemeyip hala resmen görevde olan Başkanın kışkırtmasıyla ABD’nin meclisi olan Kongre binasını basanlar mı meşru taraftı? Yoksa seçimle iş başına gelmek üzere olan Biden’ın zaferini ve Demokratların Temsilciler Meclisi ardından Senato’yu da kazandığını ilan etmek üzereyken baskına uğrayan Kongre mi? Peki, 15 Temmuz’da Meclisi bombalayıp cumhurbaşkanını kaçırmak isteyen darbeciler nasıl taraf sayılıyor, itidal ve diyalog talep ediliyordu? Seçimle gelen seçimle gidecek. Seçimle gönderilmemek için seçim yasalarını değiştirmek, kurumların DNA’sıyla oynamak gibi yollara sapmayacak. Sapınca toplum da sapıyor, manzara ortada.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.