Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan öne çıkan koronavirüs haberleri: Avrupa kırılma noktasında, Japonya’da OHAL ilan edildi, İsrail nüfusunun yüzde 18’i aşılandı

Salgının başlangıcından bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 365 bin 400 oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının Avrupa’da çok hızlı bir şekilde yayıldığını ve endişeli olduklarını belirtti. İngiltere’de bir yaşlı bakımevinde çalışanların yarısı koronavirüs salgını sebebiyle yaşamını yitirdi. İsrail nüfusunun yüzde 18’i koronavirüs aşısı oldu. Dünyadan öne çıkan koronavirüs salgını ile ilgili haberleri Medyascope sizin için derledi.

ABD’de yeni rekor, bir günde dört bin kişi koronavirüs salgını sebebiyle yaşamını yitirdi

ABD’de 7 Ocak Çarşamba günü koronavirüse bağlı sebeplerden dolayı dört bin kişinin hayatını kaybettiği, bu sayının ülkede bir günde kaydedilen en yüksek ölüm olduğu belirtildi. Böylece, salgının başlangıcından bu yana ABD’de koronavirüse bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 365 bin 400 oldu.

Beyaz Saray’da koronavirüs ile mücadele sürecinde danışmanlık yapan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, “Önümüzdeki birkaç hafta gerçekten kritik olacak, öte yandan ocak ayında işlerin daha zor olacağını söyleyebilirim. Virüsün yayılımını sosyal mesafe kurallarına uyarak sınırlayabiliriz. Bununla birlikte, aşılama sürecinde karşılaştığımız bazı sorunlar için sabırlı olmalıyız” dedi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDS) göre, şu ana kadar ABD’de yaklaşık 5,9 milyon kişiye koronavirüs aşılarının ilk dozu verildi, bu sayı Donald Trump yönetiminin aralık sonuna kadar 20 milyon kişiyi aşılama hedefinden oldukça uzak. Ayrıca, teknik personel eksikliği, altyapı sorunları ve tedarik sürecinde karşılaşılan zorlukların, bu süreçte aşılama faaliyetlerini sınırlandırdığı düşünülüyor. 

Pfizer-BioNTech aşısı yeni koronavirüs mutasyonuna karşı etkili

Pfizer ve BioNTech, geliştirdikleri koronavirüs aşısının yeni koronavirüs mutasyonuna karşı etkili olduğunu duyurdu. Pfizer ve Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan testlerde, aşının yeni koronavirüs mutasyonuna karşı antikor üretebildiği gözlemlendi. Pfizer’de aşı çalışmalarına destek veren Phil Dormitzer, “Daha önce aşılanan insanların kan tahlilleri üzerinden yapılan testler bize, aşının bu mutasyonlara karşı etkili olduğunu gösterdi. Geliştirdiğimiz aşı, daha önce test ettiğimiz 15 farklı mutasyona karşı da başarılı olmuştu ancak bu bir sonraki mutasyona karşı başarılı olacak anlamına gelmiyor” dedi.

Öte yandan, bazı bilim insanları piyasaya sürülen aşıların özellikle Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyantlara karşı koruma sağlayamayacağına dair endişelerini dile getirdi. Reading Üniversitesi’nde hücresel mikrobiyoloji alanında çalışmalarını sürdüren Simon Clarke “Afrika’da gözlemlenen yeni koronavirüs türü birçok farklı mutasyon içeriyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü: Avrupa kırılma noktasında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının Avrupa’da çok hızlı bir şekilde yayılmasına dair endişelerini belirtirken, kıtanın koronavirüs salgınında bir dönüm noktasında olduğunu açıkladı. DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, Avrupa’da salgının seyrine ilişkin şöyle konuştu: “Aşılar şu an için koronavirüs ile mücadele anlamında bize yeni seçenekler sunuyor. Ayrıca şu aşamada aşıların birinci ve ikinci dozları belirgin zaman aralıklarıyla uygulanabilir. Asıl amacımız, mümkün olan en fazla sayıda insanın aşıya erişimini mümkün kılmak. Küresel üretim kapasitesinin sınırlı olması sebebiyle, hem koronavirüs salgınının sağlık sistemi üzerindeki baskısını azaltmak hem de daha fazla sayıda insanı korumak için öncelikli olarak insanların, aşının ilk dozuna erişimini mümkün kılmak istiyoruz.”

Öte yandan, Pfizer ve BioNTech, aşıların 21 gün aralıklarla uygulanması gerektiğini, dozlar arasında daha fazla ara verilirse, aşıların koruyucu özelliğini yitireceği uyarısında bulundu.

İngiltere’de bir bakımevinde çalışanların yarısı koronavirüsten öldü

İngiltere’de, Noel’den sonraki süreçte bir yaşlı bakımevinde çalışanların yarısı koronavirüse bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Essex’te bir yaşlı bakımevinde çalışanların yarısı ölürken büyük bir kısmı enfekte oldu. Çalışanların bu süreçte yoğun çalışma şartları, moral ve motivasyonlarını oldukça kötü etkilerken, bakımevi müdürü Adam Hutchison, “Personelimiz için oldukça korkunç bir Noel’di” dedi.

Aralık ayından bu yana yaşlı bakımevlerinde koronavirüse bağlı sebeplerden dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı belirgin bir şekilde artarken bakımevlerinin ziyaretçi kabul etmesi yasaklandı.

Başbakan Boris Johnson, birçok yaşlı bakım evine henüz koronavirüs aşılarının dağıtılmamasına dair, “Şu ana kadar yaşlı bakımevlerinde kalanların yüzde 10’u ve çalışanların yüzde 14’ü aşılandı. Açıkçası bu sayıyı artırmalıyız” dedi. 

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga

Japonya’da olağanüstü hal ilan edildi

Vaka sayılarının yükselişe geçtiği Japonya’da, koronavirüs salgınının yayılmasını sınırlamak için başkent Tokyo’da olağanüstü hal ilan edildi. Başkent Tokyo’da çarşamba günü (6 Ocak) 1591, perşembe günü (7 Ocak) 2 bin 447 vaka tespit edilmesinin ardından, Japonya Başbakan Yoshihide Suga, “koronavirüsün ülke çapında insanlar ve ekonomi üzerinde daha kötü bir etkiye sebep olmasını sınırlamak için” olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Suga, “Bu süreçte, spor müsabakaları devam edecek ve okullar ile işletmeleri kapatmak istemiyoruz. Saat 19.00’dan sonra alkol satışını sınırlayacağız. Şirketlerin uzaktan çalışma seçeneği üzerinde yoğunlaşmasını da bekliyoruz” dedi.

Uzmanlar, Başbakan Suga’nın, ekonominin kötü etkilenmemesi için sert tedbirler almaktan kaçındığı konusunda hemfikir. Daha önce 23 Temmuz 2021’e ertelenen olimpiyatların bu tarihte gerçekleştirileceği belirtildi. Başbakan Suga, olimpiyatlara dair ise ”İnsanlığın koronavirüs salgınına karşı zaferi olarak bu olimpiyatları düzenlemekte kararlıyız” dedi.

Çin’de vakalar, açıklanandan en az üç kat daha fazla

PLOS (İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar) dergisinde 7 Ocak Perşembe günü yayımlanan makaleye göre, Mart-Mayıs 2020 tarihleri arasında Çin’in çeşitli yerlerinden alınan 60 binden fazla kan örneğinin analiz sonuçlarına göre, gerçek vaka sayısı açıklanan rakamların neredeyse üç katı. Kan örneklerinin incelenmesinin ardından Vuhan’daki kişilerin yüzde 1,68’inin ve virüsün ilk gözlemlendiği yerlerden biri olan Hubei eyaletindeki kişilerin yüzde 0,59’unun kanlarında koronavirüs antikoruna rastlandı.

Toplam nüfusu 10 milyon aşan Vuhan’ın, resmi rakamlara kıyasla en az 168 bin kişinin koronavirüse enfekte olduğu düşünülüyor. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından geçen ayın sonlarında yayımlanan bir çalışmada, Vuhan nüfusunun yüzde 4,43’ünün yani şehirdeki yarım milyon insanın enfeksiyon kapmış olabileceği belirtildi.

Birçok ülke Çin’i virüse geç müdahale etmekle suçlarken, Çin koronavirüs salgınının Vuhan’dan önce denizaşırı ülkelerde gözlemlediğini iddia ediyor. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü’nden bir grup araştırmacı koronavirüs salgınına dair detaylı bir araştırma yapmak için Çin’e gitmek isterken Pekin yönetimi, araştırmacılara henüz ülkeye giriş izni vermedi.

İsrail mart sonunda tüm halkını aşılamaya yetecek kadar aşı için Pfizer ile anlaştı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, mart ayının sonuna kadar 16 yaşın üzerindeki tüm vatandaşların aşılanacağını ve bu doğrultuda aşıları tedarik etmek için Pfizer ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Netanyahu “Koronavirüsü yenen ilk ülke olacağız. Aşıları daha hızlı bir şekilde uygulamak için uluslararası bir model geliştireceğiz ve bunu ilaç firmalarıyla paylaşacağız” dedi.

İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein da önümüzdeki haftalarda aşıyı daha geniş kitleler için ulaşılabilir kılmayı istediklerini belirtti. Şu ana kadar nüfusunun yüzde 18’ini aşılayan İsrail’in, birçok ülkeye göre daha az nüfusa sahip olması ve görece genç bir ülke olması nedeniyle aşılama faaliyetlerinin daha hızlı ilerlediği düşünülüyor.

Yeni koronavirüs mutasyonu ABD’de yayılıyor

İlk olarak İngiltere’de gözlemlenen yeni koronavirüs mutasyonu, ABD’de yayılmaya devam ediyor. Teksas, Connecticut ve Pensilvanya eyaletleri, 7 Ocak Perşembe günü yeni koranivürüs mutasyonunun tespit edildiğini doğruladı. Böylece Kaliforniya, Colorado, Georgia, Florida ve New York ile beraber ABD’de sekiz farklı eyalette yeni koronavirüs vakaları tespit edildi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre Florida’da en az 22 kişi yeni koronavirüs mutasyonuyla enfekte oldu, Kaliforniya’da ise 26 kişide yeni koronavirüs mutasyonu tespit edildi.

Uzmanlar, ABD’de hızla yayılan yeni koronavirüs mutasyonuyla mücadele etmek için sağlık altyapısının yetersiz olduğunu, koronavirüsün genetik varyasyonlarını tanımlayacak sağlam bir ulusal sistem olmadan, eyaletlerin bu süreçte oldukça zorlanacaklarını belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hangs Kluge, “Yeni koronavirüs mutasyonunun yayılımı, salgını kontrol altına almadığımız müddetçe sağlık sistemlerini tehdit etmeye devam edecek” dedi.

Fransa Başbakanı Jean Castex

Fransa’da 45 bin kişi aşılandı, Başbakan Jean Castex aşılama sürecinin hızlandırılacağını söyledi

Fransa, aşılama çalışmalarını hızlandırıyor. Fransa Başbakanı Jean Castex, önceki gün (7 Ocak) yaptığı açıklamada, aşılama sürecinin beklenilenden daha yavaş ilerlediğini kabul etti ve “Şu ana kadar 45 bin kişiyi aşıladık, bu süreci hızlandıracağız. 2021, umut yılı olacak” dedi.

Ay sonuna kadar bir milyon kişinin aşılanacağını belirten Castex, 18 Ocak Pazartesi gününden itibaren 75 yaş üzerindeki herkesin aşılanmaya başlayacağını söyledi. 

Başbakan Castex, koronavirüs salgınının yayılımını önlemek ve sağlık sistemi üzerindeki yıkıcı etkilerini sınırlamak için daha önce ilan edilen karantina kısıtlamalarının bu süreçte uygulanmaya devam edeceğini belirtti. Buna göre, müzeler, sinema salonları ve müzik salonları gibi halen kapalı olan kuruluşlar en azından ocak ayı sonuna kadar kapalı kalacak. Bar ve restoranlar şubat ayından sonra açılabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.