Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya, 2002 yılında Bali’de düzenlenen bombalı terör saldırılarının arkasında olduğu öne sürülen radikal İslamcı Ebu Bekir Beşir’i serbest bıraktı

Endonezya, 2002 yılında Bali adasında düzenlenen ve 202 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırılarla ilişkili olduğu öne sürülen radikal İslamcı Ebu Bekir Beşir’i serbest bıraktı. Bombalı saldırıyı El Kaide ile bağlantılı olan İslam Cemaati adındaki örgüt üstlenmiş, saldırıların asıl sanığı Umar Patek, dokuz sene saklandıktan sonra 2011 yılında Pakistan’da yakalanmıştı.

2002 yılının Ekim ayında Bali’de düzenlenen ve 202 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırılarıyla bağlantılı olduğu öne sürülen Ebu Bekir Beşir, cuma sabahı (8 Ocak) serbest bırakıldı.

2011 yılında Endonezya’daki Açe bölgesinde düzenlenen askeri eğitimleri finanse ettiği gerekçesiyle suçlu bulunarak cezaevine konulan 82 yaşındaki Beşir, cezasını tamamlamasının ardından serbest bırakıldı. Beşir, uzun bir süre Bali’deki patlamalarda azmettirici olmakla suçlansa da kendisine yöneltilen terör suçlamalarını hiçbir zaman kabul etmedi.

Beşir aynı zamanda El Kaide bağlantılı cihadcı terör örgütü İslam Cemaati’nin de eski lideriydi. 

12 Ekim 2002’de Endonezya’nın popüler tatil bölgelerinden Bali adasında düzenlenen ve 21 farklı ülkeden toplam 202 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıların ardından olayla ilgili suçlamalar sebebiyle 2005 yılında da hapse giren Beşir’in mahkûmiyeti temyiz yoluyla bozulmuştu.

Endonezya merkezli Çatışma Politikaları Analizi Enstitüsü (IPAC) yöneticisi Sidney Jones, 2002’deki patlamalarla bağlantısı olduğu öne sürülen Beşir ile ilgili şunları söyledi: “Belki bu saldırıları o planlamadı ama saldırıları durdurabilecek tek kişi de oydu.” 

Babasını Bali’deki terör saldırılarında kaybeden Garil Arnandha da BBC’ye verdiği demeçte, “Ebu Bekir Beşir’in serbest bırakılmasına yönelik kararın doğru olduğuna katılmıyorum çünkü o hâlâ çok tehlikeli ve Endonezya’daki terörist faaliyetleri tekrar canlandırma gücüne sahip” dedi. 

Bali’deki saldırılarda 88 Avustralya vatandaşı hayatını kaybetmişti. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Beşir’in serbest bırakılmasının saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınları için çok üzücü bir gelişme olduğunu ancak kararın Endonezya’nın adalet sistemi içindeki bir mesele olduğunu belirterek fazla yorum yapmadı. 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.