Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB’den, Sağlık Bakanlığı’na ek ödeme çağrısı: “Koronavirüs salgını ile mücadele eden hekim ve sağlık çalışanlarına ek ödemeleri acilen ödenmelidir”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüs salgını ile mücadele eden hekim ve sağlık çalışanlarına ek ödemelerin acilen yapılması için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

“Emeğimizin karşılığı hiçbir anlamda karşılık bulmamıştır”

TTB’nin internet sitesinden yayımlanan açıklamada, “Sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük hakları her geçen yıl giderek artan oranda erozyona uğratılmıştır. COVID-19 pandemisi süresince hekimler ve tüm sağlık çalışanları fiziksel, psikolojik ve mesleki olarak en zor süreci yaşamış, sonuç olarak en fazla hastalanan ve hayatını kaybeden meslek grubu olmuş ancak bu denli riskli ve yoğun çalışma ve emeğimizin karşılığı hiçbir anlamda Sağlık Bakanlığı tarafından karşılık bulmamıştır” denildi.

“Kamuoyunda algı yaratılıyor”

Salgınının başladığı ilk günlerde gündeme getirilen “tavandan ek ödeme” iddiasına rağmen ek ödemelerin sağlık çalışanları arasında adaletsiz bir şekilde dağıtıldığı veya hiç yapılmadığını belirtilen açıklamada şöye devam edildi: “Tüm bu eşitsiz düzenlemelerin yanı sıra, Kasım ve Aralık 2020 ek ödemeleri de 9 Ocak itibariyle hâlâ ödenmemiş, sağlık çalışanları ile ödeme zamanına dair en küçük bir bilgi paylaşılmamıştır. Adaletsiz olan ek ödemelere bir de bekletilme, belirsizlik, bilinmezlik eklenmiştir.”

Açıklamada ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyuna, “sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı”nın söylendiği fakat bu söylemin de gerçeği yansıtmadığı vurgulandı:

“Yoğun emek ve özveri gerektiren bu dönemde bir de kamuoyunda ek ödeme alındığına dair yaratılan algı sağlık çalışanlarını yıpratmaktadır. Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, özlük hakları yıllar boyunca aşınan ve yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlik sınırına itilmektedir.”

“Salgın sürecinde yapılan adaletsizlikleri unutmayacağız”

TTB, Sağlık Bakanlığı’na ek ödemelerin adaletli bir şekilde vaktinde yapılması ve döner sermayenin yöneticilerin insafına bırakılmaması çağrısı yaptı:

“Mevcut uygulama haliyle COVID-19 salgını ile mücadelede çalışanların ücretleri için ve geçmişe yönelik yapılmış olan haksızlıkların telafisi açısından planlama yapılarak ek bütçe oluşturulması, ortaya çıkan ve sonrasında oluşabilecek adaletsizlikleri kısmen giderecektir. Hekimler ve sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından acilen ödenmesi, TTB olarak öncelikli talebimizdir. Salgın sürecindeki ek ödemelerde yapılan adaletsizlikleri unutmayacağımız, her arkadaşımız hakkını alana kadar mücadele edeceğimiz, taleplerimiz karşılanana kadar alanlarda ve görevde olacağımız bilinmelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.